Brzdąc

4.47 (180 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie, proste i przepyszne ciasto dla każdego smakosza słodkości

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    5 jaj
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 łyżek oleju
    1 łyżeczka octu

    Masa:
    2 szkl mleka
    3 czubate łyżeczki kakao
    6 czubatych łyżeczek mąki
    3/4 szkl cukru
    25 dkg masła roślinnego
Wystaw ocenę:

4.47 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Brzdąc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka na przemian ciągle miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Na koniec wlać olej i ocet. Blachę (u mnie tortownica)wysmarować masłem i wysypać bułką tartą i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty.

    2. Do 1 szklanki mleka dodać kakao, cukier, mąkę i dokładnie wymieszać. Drugą szklankę mleka zagotować i ugotować budyń wlewając masę kakaową. Wystudzić.

    3. Masło utrzeć, dodawać po jednej łyżce budyniu do połączenia. Na jedną część biszkoptu położyć krem i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch również posmarować kremem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować