Brzdąc

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Lekkie biszkoptowe ciasto. Idealne zarówno na imprezę rodzinną jak i słodką przekąskę w ciągu dnia.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki tortowej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    1/2 l mleka
    3 łyżki kaszy manny
    kostka margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    3 łyżki kakao
    cukier waniliowy
    1 żółtko

    Dodatkowo:
    wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Brzdąc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubijamy białka, dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Chwilę miksujemy. Wlewamy do dużej blachy (26x40) wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 25-30 min w temp. 180°C. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na pół.
  • 2. Masa:
    Mleko i kaszę zagotować. Po ostudzeniu dodać margarynę, cukier puder i cukier waniliowy oraz żółtko. Wszystko wymieszać. Na końcu dodać kakao.
  • 3. Ciasto posmarować masą, przykryć drugą częścią ciasta
    i na wierzch znów masa. Zrobić wzorek widelcem, posypać wiórkami i włożyć ciasto do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować