Brzdąc

4.51 (191 ocen)

stary przepis z zeszytu mojej mamy, jednak nieco zmodyfikowany bo z polewą wg Klaudii0318

Składniki:

  • Składniki na 1 ciasto:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    4 łyżki mąki krupczatki
    1,5 łyżki kakao
    1/2 łyżki octu
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    kostka masła
    cukier waniliowy
    1/2 litra mleka
    1/2 szklanki cukru
    5 łyżek kaszy manny
    1,5 łyżki kakao

    Polewa:
    kostka margaryny
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki kakao
    7 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

4.51 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Brzdąc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy kakao, mąkę, proszek i ocet. Dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Musimy upiec 2 takie ciasta.
  • 2. Masa: kaszę gotujemy na mleku z cukrem waniliowym, studzimy. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po trochu kaszę i ucieramy, na końcu dodajemy kakao.
  • 3. Składniki na polewę podgrzewamy do rozpuszczenia. Na jedno ciasto wykładamy masę, przykrywamy drugim ciastem, oblewamy polewą.

Porady

Ciasto najlepsze jest gdy stoi w lodówce. Krem jest dość słodki, więc warto dodać do niego trochę wódki lub spód ciasta posmarować kwaśnym dżemem. Do polewy dodałam łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny, żeby była bardziej zwarta. Ciasto jest na blaszkę o wymiarach 38x23 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować