Bryzol wołowy z serem pleśniowym

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Tym daniem oczarujecie ... siebie i mięsożerców. Wołowy siekany bryzol z plastrem sera pleśniowego z truflami. Ale także ten z zielonym pieprzem czy orzachami camembert będzie smakował wybornie. Do tego kasza gryczana gotowana z podgrzybkiem oraz roszponka polana oliwą z oliwek.

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • polędwica wołowa lub ligawa 300 gram
    3 fileciki anchois
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżeczka musztardy w ziarnach lub dowolnej

    2 plastry sera pleśniowego camembert z truflami lub zielonym pieprzem lub orzechami

    120 gram kaszy gryczanej niepalonej
    liść laurowy
    2 ziela angielskie
    1 suszony podgrzybek

    kilka pieczarek
    sos sojowy
    sól i pieprz do smaku

    1/2 opakowania roszponki
    ocet jabłkowy
    2 łyżki oliwy z oliwek

    piklowana cebula lub 2 krążki czerwonej cebuli
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Bryzol wołowy z serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielimy lub siekamy wraz z filecikami anchois jak na tatar. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem, musztardą i odrobiną soli i pieprzu. Odstawiamy.
    Do garnka w którym będzie gotowała się kasza dodajemy suszonego grzybka, ziele i liść laurowy. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy sól i wypłukaną kaszę. Gotujemy 10-12 minut. Odcedzamy. Pieczarki kroimy w plastry i smażymy na małej ilości oleju z sosem sojowym
    Z mięsa robimy dwa bryzole, smażymy krótko z obu stron. Pod koniec kładziemy na wierzch plaster sera camembert . Przykrywamy aby się roztopił na kotlecie. Roszponkę skrapiamy octem i oliwą. Wykładamy danie na talerze.

Porady

My zapomnieliśmy dodać cebulki, zrobiliśmy to już przy stole.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina Camembert

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować