Bryzol drobiowy

4 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Bryzol to świetny pomysł na smaczny obiad. Siekane lub mielone mięso panierowane w mące podane z podsmażoną cebulką i pieczarkami.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 450 gramów mięsa drobiowego
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
    opcjonalnie wegeta
    1 małe jajko
    1 płaska łyżka bułki tartej
    mąka do panierowania
    200-250 gramów cebuli
    200 gramów pieczarek
    40 gramów masła+2 łyżki oleju do smażenia lub masło klarowane
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bryzol drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w drobną kosteczkę lub mielimy w maszynce.
    Przekładamy do miski przyprawiamy, dodajemy jajko, bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Odkładamy na 10-15 minut.
  • 2. W między czasie kroimy cebulę w piórka, pieczarki na plasterki.
    Mięso dzielimy na cztery równe części z każdej formujemy kulkę następnie, spłaszczamy w dłoniach na podłużny kształt kotleta o grubości ok. pół centymetra. Każdy obficie panierujemy w mące i od razu wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy najpierw na dużym ogniu następnie zmniejszamy płomień i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
  • 3. Usmażone bryzole przekładamy na ręcznik papierowy.
    Do tej samej patelni i tłuszczu wkładamy pokrojoną cebulę, chwilkę przesmażamy i dodajemy pieczarki. Przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy do zrumienienia od czasu do czasu mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować