Pieczona brukselka

  • wyświetlono: 414 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dzięki upieczeniu brukselka zyskuje nowy smak, wg mnie lepszy niż po ugotowaniu. Piekę ją jako dodatek do obiadu albo po prostu na przekąskę.

lucyna19
  • 2 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

30 dkg brukselki świeżej,
ok 2-3 łyżki oliwy,
papryka wędzona w proszku,
sól, pieprz,
tymianek suszony

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczona brukselka

  • 1. Brukselkę płuczemy, obieramy z wierzchnich listków. Przekrajamy brukselkę na pół. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach wyjmujemy blaszkę i skrapiamy wszystkie brukselki oliwą, posypujemy solą, pieprzem, wędzoną papryką i tymiankiem. Zapiekamy jeszcze ok 15 minut. Smakuje dobrze na ciepło i na zimno.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

brukselkadla dziecidodatek do obiadupieczona brukselkabrukselka z paprykąrozszerzanie diety maluchaprzekąska do obiadu

Komentarze

Podobne przepisy

Ogniste skrzydełka

Dodane przez: kada

Skrzydełka z piekła rodem

Ogniste, pikantne, wyraziste, mocno...

Pieczona ciecierzyca

Dodane przez: Kasia_S

Pieczona ciecierzyca

doskonała przekąska na seans filmowy

PIECZONE NUGGETSY Z KURCZAKA

Dodane przez: magdzia44448

PIECZONE NUGGETSY Z KURCZAKA

Mięso w chrupiącej panierce!

Pieczone marchewki

Dodane przez: Krystyna32

Pieczone marchewki

Smaczna i zdrowa przekąska. Idealna...

Pieczone paszteciki z mięsem i pieczarkami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Pieczone paszteciki z mięsem i pieczarkami

Delikatne, miękkie, wypełnione...

Pieczone faszerowane ziemniaki

Dodane przez: a_sad07

Pieczone faszerowane ziemniaki

Pyszna przekąska do piwa.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE