Pieczona brukselka

  • wyświetlono: 264 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dzięki upieczeniu brukselka zyskuje nowy smak, wg mnie lepszy niż po ugotowaniu. Piekę ją jako dodatek do obiadu albo po prostu na przekąskę.

lucyna19
  • 2 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

30 dkg brukselki świeżej,
ok 2-3 łyżki oliwy,
papryka wędzona w proszku,
sól, pieprz,
tymianek suszony

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczona brukselka

  • 1. Brukselkę płuczemy, obieramy z wierzchnich listków. Przekrajamy brukselkę na pół. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 10 minutach wyjmujemy blaszkę i skrapiamy wszystkie brukselki oliwą, posypujemy solą, pieprzem, wędzoną papryką i tymiankiem. Zapiekamy jeszcze ok 15 minut. Smakuje dobrze na ciepło i na zimno.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

brukselkadla dziecidodatek do obiadupieczona brukselkabrukselka z paprykąrozszerzanie diety maluchaprzekąska do obiadu

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczone marchewki

Dodane przez: Krystyna32

Pieczone marchewki

Smaczna i zdrowa przekąska. Idealna...

Pieczone paszteciki z mięsem i pieczarkami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Pieczone paszteciki z mięsem i pieczarkami

Delikatne, miękkie, wypełnione...

Marchewka

Dodane przez: JulkaTomeczek

Pieczona marchewka z ziołami

Szybki i prosty sposób na pyszną...

Pieczone faszerowane ziemniaki

Dodane przez: a_sad07

Pieczone faszerowane ziemniaki

Pyszna przekąska do piwa.

FASZEROWANE PIECZONE POMIDORY

Dodane przez: Ostra Na Słodko

FASZEROWANE PIECZONE POMIDORY

Dziś mam dla Was pomysł własnie...

Pieczone pałki z kurczaka.

Dodane przez: weronika63

Pieczone pałki z kurczaka

Ciepła przekąska do chleba, pieczone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE