Buraczki zasmażane w nowej odsłonie. Bardzo aromatyczne, z dodatkiem pieczarek. Świetny dodatek do obiadu.
Składniki:
850 g ugotowanych, obranych czerwonych buraków
150 g oczyszczonych pieczarek
1 większa biała cebula (120 g)
3 łyżki oleju
200 g śmietany 12%
½ szklanki wody
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
4 kulki suszonych owoców jałowca
1 łyżeczka tymianku suszonego
½ łyżeczki estragonu suszonego
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
Buraczki z pieczarkami na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i posiekać. Pieczarki pokroić na małe cząstki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę oraz pieczarki, dodać jałowca, tymianek i estragon. Całość smażyć ok. 5 min, mieszając.
2.Następnie wlać wodę oraz dołożyć koncentrat. Wsypać po szczypcie soli i cukru, wymieszać i dusić 10 min.
3.Buraki pokroić w nieduże cząstki. Dołożyć do zawartości garnka i dusić ok. 5 min z pozostałymi składnikami.
4.Na końcu dodać śmietanę, wymieszać i jeszcze chwilę razem podgrzewać. Potrawę doprawić do smaku solą, cukrem oraz kolorowym pieprzem.
Komentarze