Buraczki z pieczarkami na ciepło

4.49 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Buraczki zasmażane w nowej odsłonie. Bardzo aromatyczne, z dodatkiem pieczarek. Świetny dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 850 g ugotowanych, obranych czerwonych buraków
    150 g oczyszczonych pieczarek
    1 większa biała cebula (120 g)
    3 łyżki oleju
    200 g śmietany 12%
    ½ szklanki wody
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    4 kulki suszonych owoców jałowca
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    ½ łyżeczki estragonu suszonego
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki Potrawka Buraczki

Buraczki z pieczarkami na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczki z pieczarkami na ciepło 1. Cebulę obrać i posiekać. Pieczarki pokroić na małe cząstki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę oraz pieczarki, dodać jałowca, tymianek i estragon. Całość smażyć ok. 5 min, mieszając.
  • Buraczki z pieczarkami na ciepło 2. Następnie wlać wodę oraz dołożyć koncentrat. Wsypać po szczypcie soli i cukru, wymieszać i dusić 10 min.
  • Buraczki z pieczarkami na ciepło 3. Buraki pokroić w nieduże cząstki. Dołożyć do zawartości garnka i dusić ok. 5 min z pozostałymi składnikami.
  • Buraczki z pieczarkami na ciepło 4. Na końcu dodać śmietanę, wymieszać i jeszcze chwilę razem podgrzewać. Potrawę doprawić do smaku solą, cukrem oraz kolorowym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować