Brownie z wiśniami i z solonymi dodatkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 6 osób

Brownie z wiśniami i z solonymi dodatkami

  • 15 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • - 200 g masła,
    - 300 g gorzkiej czekolady (min. 60% kakao),
    - 3 jajka,
    - 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków,
    - 135 g mąki,
    - szczypta soli,
    - 1-2 garści połamanych orzechów laskowych/makadamia,
    - wiśnie mrożone/z kompotu ok 1 szklanka,
    - słone precelki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Brownie

Brownie z wiśniami i z solonymi dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Przygotowujemy małą prostokątną foremkę szerszą "keksówkę". Wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy na niewielkim ogniu. Dodajemy 3 gorzkie czekolady połamane w kostki. Cały czas mieszamy, aż do roztopienia, a następnie odstawiamy z ognia. W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem. Dodajemy do nich roztopioną czekoladę z masłem i ponownie miksujemy lub mieszamy rózgą na gładką masę. Dodajemy mąkę, sól.Miksujemy/mieszamy na jednolite ciasto. Dodajemy odsączone wiśnie z kompotu, delikatnie mieszamy. Wylewamy do przygotowanej blaszki, wyrównujemy powierzchnię. Na górę posypujemy orzechami i precelkami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut, aż ciasto lekko urośnie, do suchego patyczka. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta kroimy na małe kawałeczki. Polewamy ew. solonym karmelem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorzka czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować