Mięta i czekolada to genialne połączenie. To brownie jest cudowne! Nic nie zapychające. Na gorzkiej czekoladzie z wiśniami, wilgotne ale nie przesłodzone, jednym małym kawałkiem można się nasycić, choć ciężko na jednym poprzestać :D
35 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
3 jajka
15 dag deserowej czekolady o zawartości 70% kakao
11 dag cukru trzcinowego brązowego
11 dag masła 82%
¼ szklanki świeżych liści mięty
1 łyżka ciemnego kakao
1 pełna łyżka mąki tortowej
Szczypta soli
Świeże wiśnie ilość wg uznania
Polewa czekoladowa do polania
Miętowo-czekoladowe brownie z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło przełożyć do małego rondelka postawić na palniku i rozpuścić do płynnej konsystencji. Zestawić z palnika, dodać połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 2-3 minuty i zamieszać do jednolitej konsystencji.
Liście mięty drobniutko posiekać. Jajka wbić do misy miksera, wsypać brązowy cukier oraz szczyptę soli zmiksować do jasnej puszystej masy, wsypać mąkę oraz kakao, cienkim strumieniem wlać masę czekoladową, dodać posiekane liście mięty, zamieszać łyżką lub rózgą, wylać do natłuszczonej masłem formy o wym 27/26 cm lub wyłożonej pergaminem, wygładzić powciskać umyte i wydrylowane wiśnie, włożyć do piekarnika i piec 30 minut w temp 180*c przed podaniem polać polewą czekoladową.
Komentarze