Brązowy ryż z delikatnymi warzywami i grillowanym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Kurczaka umyć, podzielić na części, lekko rozbić. Zamarynować w przyprawach (mielonej kolendrze, pieprzu, papryce słodkiej, papryce ostrej, tymianku, suszonym czosnku), oleju, soli oraz sosie sojowym (2 łyżki). Odstawić na 15minut.
2.Warzywa umyć, obrać.
3. Ryż ugotować według przepisu podanego na opakowaniu.
4. Kurczaka smażyć na rozgrzanej patelni grillowej 3minuty z każdej strony.
5. Cebulę pokroić w piórka, lekko podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać marchew pokrojoną na cieniutkie plasterki (najprościej kroić za pomocą obieraczki do warzyw) chwilę podsmażać, następnie dodać cukinię pokrojoną w taki sam sposób jak marchew oraz liście kapusty posiekane w cienkie paseczki i pomidory pokrojone w ósemki. Posolić, podsmażać aż całość zmięknie. Doprawić pieprzem, kolendrą oraz łyżką sosu sojowego.
6.Kurczaka pokroić w paski szerokości około 1cm.
7.Nakładać porcjami na talarze. Kolejno ryż, warzywa oraz kurczaka.
Komentarze