brązowy ryż z kurczakiem i warzywami

4.5 (187 ocen)

  • 40 min

potrawa uwielbiana przez mojego młodszego syna, przed dietą używałam białego ryżu, teraz został zastąpiony ciemnym- bez szkody dla smaku potrawy, kolejne ulubione danie w "chudszej wersji" daniem można nakarmić 4 osoby

  • 40 min

Składniki:

  • 2 woreczki brązowego ryżu
    0,5 kg surowego mięsa z kurczaka ( może być pierś,a także mięso z udek obrane z kości i skóry)
    4 łyżki oliwy
    1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
    1 średnia marchewka
    kawałek selera ( ok 3 startych łyżek)
    kawałek pietruszki( ok 2 startych łyżek)
    niewielki kawałek pora ( ok 5 cm)
    3 plastry papryki konserwowej
    1/2 puszki groszku konserwowego(ok 5 łyżek)odcedzonego z zalewy
    sól,pieprz, ulubiona przyprawa do mięs
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Brązowy ryż z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. nastawić do gotowania ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu ja gotuję go ok 40 minut bo brązowy ryż jest twardszy niż biały.
    w czasie kiedy gotuje nam się ryż smażymy mięso
  • 2. na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojone w niewielkie kawałki mięso i chwilę smażymy, aż straci swój surowy kolor,
    w tym czasie ścieramy na tarce warzywa korzenne, pora kroimy w półplasterki a paprykę w kostkę, do podsmażonego mięsa dodajemy rozdrobniony czosnek, solimy je i pieprzymy oraz posypujemy ulubioną gotową przyprawą do mięs.Następnie dodajemy starte warzywa i paprykę, smażymy przez chwilę mieszając ,na końcu dodajemy groszek konserwowy , jeżeli jest za suche podlewamy dwoma łyżkami wody, przykrywamy pokrywką i na niewielkim ogniu dusimy ok 10 min.
  • 3. Kiedy mięso jest już miękkie a ryż ugotowany ,mieszamy razem wszystkie składniki.
    Smacznego !

Porady

zamiast papryki konserwowej można dodać surową,ja dodaję konserwową ze względu na słodko-kwaśną nutę jaką nadaje tej potrawie i sprawia że nie jest ani odrobinę młdła. W wersji dla spieszących się proponuję zamiast warzyw które trzeba obrać i zetrzeć użycie 5 garści gotowej mrożonej włoszczyzny pokrojonej w słupki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować