Botwinka, czyli powiew Kresów w wielkopolskiej kuchni

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nie jest to typowe wielkopolskie danie, ale w mojej rodzinie znamy je od lat i uwielbiamy - to botwinka, zupa z buraczków. Uwielbiam jej kolor i lekko kwaskowy późnowiosenny posmak!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - młode buraczki z liśćmi: 50 dekagramów
    - marchewka: 20 dekagramów
    - kostka rosołowa (na około 2 litry wody): 2 sztuki
    - śmietana kwaśna 18%: 250 mililitrów
    - kwasek cytrynowy: 0.5 łyżeczki
    - mąka tortowa: 1 łyżeczka
    - woda: 2 łyżki
    - masło: 1 łyżka
    - cukier: 3 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - ewentualnie: makaron, grzanki lub ugotowane jajko: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka

Botwinka, czyli powiew kresów w wielkopolskiej kuchni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę z kostkami rosołowymi zagotować. Umyć warzywa.
  • 2. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynówce, a oskrobane buraczki i ich liście drobno pokroić.
  • 3. Pokrojone buraczki i startą marchewkę wrzucamy do bulionu. Dodajemy kwasek cytrynowy i łyżkę masła.
  • 4. Całość gotujemy, aż zmięknie, przez około 20-30 minut.
  • 5. Mąkę rozmieszać w 2 łyżkach wody, następnie dodać do śmietany i wymieszać. Tak przygotowaną śmietaną zagęszczamy zupę, po czym dodajemy cukier, sól i pieprz do smaku.
  • 6. Wystudzoną zupę miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego kremu. Podajemy z makaronem, grzankami lub gotowanym jajkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować