Borówki na zimę

4.49 (153 ocen)

  • 60 min

Zamknięte lato w słoiczku czy może być coś równie wspaniałego :).

  • 60 min

Składniki:

  • Borówki
    cukier kryształ
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Borówki na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Borówki wysypujemy na sito i płuczemy, dokładnie odsączamy.
  • 2. Słoiczki dokładnie myjemy i wyparzamy w piekarniku w 150 C ok. 10-15 minut.
  • 3. Wsypujemy borówki do połowy słoiczka, dosypujemy 1 łyżkę cukru, przykrywamy borówkami tak do 1 cm od góry i posypujemy 1/2 łyżki cukru. Zakręcamy i wstawiamy do garnka z letnia wodą i gotujemy na średnim ogniu przez
    20 minut. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików.
  • 4. Na małe słoiczki takie jak moje dajemy 3 łyżeczki cukru, na duże 0,5 l - dajemy 6 łyżeczek :).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować