Borówianki

0 (0 ocen)

Pyszne drożdżowe bułeczki z aromatycznymi borówkami amerykańskimi. Inna alternatywa tradycyjnych jagodzianek. PYCHA

Składniki:

  • 550 g mąki
    30 g drożdży świeżych
    3 łyżki masła roztopionego
    1 szklanka ciepłego mleka
    1 jajko
    2 żółtka
    5 łyżek domowego cukru waniliowego ( bądź normalenego białego)
    1/2 łyżeczki soli


    Wypełnienie:
    500 g borówek amerykańskich
    8 płaskich łyżek cukru

    Wierzch
    1 jajko
    cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Borówianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z 2 łyżek mąki, rozkruszonych drożdży , cukru raz 1/4 szkl ciepłego mleka zrobić rozczyn
  • 2. Po 15 min do rozczynu dodać resztę skaldników ciasta i wyrobić ciasto, Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia składników
  • 3. Borówki opłucz, wrzuc do garnka, dodaj cukier, Smaż cały czas mieszając ok 4-7 min. Ostudź odcedź sok
  • 4. z ciasta odrywaj porcję, formuj podłużne "placki" na środek kładź borówki. Zlep. I stwórz podłużną bułkę.
  • 5. Bułki kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , zlepieniem w dół. Odstaw na 15 min
  • 6. Jajko rozbełtaj z odrobiną mleka.
    Bułeczki posmaruj jajkiem i posyp cukrem.
    Piecz 25 min w 190 stopniach
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować