Boeuf strogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wołowinę oczyszczamy z błonek , kroimy na cienkie paski. Smażymy na rozgrzanej patelni z tłuszczem obracając paski wołowiny z każdej strony..
W garnku podgrzewamy wodę z liściem laurowym i zielem angielskim i wrzucamy do niego podsmażone mięso. Cebulę i czosnek obieramy. Cebule kroimy na pióra a czosnek przeciskamy przez praskę. Paprykę kroimy drobno. Na patelni na której smażyliśmy wołowinę smażymy cebule z czosnkiem oraz paprykę. Kiedy będą zeszklone dodajemy do gotującej się w garnku wołowiny. Ogórki kroimy w paski i kiedy mięso będzie już miękkie dodajemy do garnka koncentrat pomidorowy , a następnie pokrojone w paseczki ogórki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy szczyptę papryki słodkiej oraz ostrej. Według uznania sos zagęszczamy. Ja zagęszczam 2 łyżkami mąki, ale można też zrobić zasmażkę.
Komentarze