Sprawdzą się doskonale zarówno dla wegan jaki i osób na diecie bezmlecznej. Ponadto są błyskawiczne w przygotowaniu i zdrowsze od tych sklepowych.
15 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
2 szklanki truskawek (świeże lub mrożone)
1 szklanka mleka sojowego
2 cukry waniliowe
Ok. 4 łyżek cukru ( zależy od truskawek trzeba próbować)
Foremki na lody
Błyskawiczne wegańskie lody truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki jeśli są mrożone wcześniej rozmrażamy. Gotowe przekładamy do blendera i miksujemy. Przecieramy przez sitko aby pozbyć się nadmiaru pestek ( ale nie jest to konieczne). Mus lekko podgrzewam tylko na tyle aby łatwo rozpuścił się w nim cukier i cukier waniliowy. Do posłodzonego musu wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Masą napełniamy specjalne foremki do lodów. Wkładamy do zamrażarki na całą noc. Gotowe lody aby łatwo wyjąć z foremek wystarczy na moment zanurzyć w gorącej wodzie.
Porady
Takie lody przygotowuje także z borówkami i malinami
Komentarze