Błyskawiczne placki ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 30 min

W najprostszej, najszybszej wersji proponuję placki ziemniaczane błyskawiczne, z blendera, do przygotowania w kilkanaście minut, bez konieczności ucierania ziemniaków na tarce.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki (dla 4 osób):
    750 g sypkich ziemniaków (obrane ze skórek)
    1 duża cebula
    1 ząbek czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę)
    1/2 szklanki mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    1 łyżka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Błyskawiczne placki ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Krok 1. Wszystkie składniki miksujemy krótko w blenderze (nie mogą zbyt mocno się rozdrobnić). Można też najpierw zmiksować same ziemniaki, a następnie odcisnąć je na sicie nad talerzem.
    Krok 2. Na patelni rozgrzewamy olej i na dużym ogniu smażymy placki (duże lub małe). Najładniejszy kolor i najlepszy smak mają placki smażone na dużej ilości oleju, ale na patelni teflonowej lub ceramicznej można przygotować ich nieco mniej tłustą wersję, wykorzystując mniejszą ilość tłuszczu.
    Krok 3. Każdy placek odciskamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i od razu podajemy.

Porady

Po smażeniu polecam odciśnięcie każdego placka ziemniaczanego na papierowym ręczniku lub serwetce – mniejsza ilość tłuszczu pozwoli usmażyć mniej kaloryczne, zdrowsze placki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować