Błyskawiczne ciasto cytrynowe

4.36 (206 ocen)

  • 20 min

Ciasto przygotowałam według przepisu z opakowania margaryny Kasia. Ciasto wyszło puszyste, pyszne i bardzo szybko zniknęło z talerza. Jest łatwe w wykonaniu.

  • 20 min

Składniki:

  • Forma 40x14 cm
    Składniki:
    1 cytryna
    1 kostka margaryny Kasia
    2 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    4 duże jajka
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.36 (206 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Błyskawiczne ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Jajka wybić, posolić, dodać cukier i utrzeć robotem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej, mieszać robotem na niskich obrotach. Cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o małych otworach, sok wycisnąć-dodać do ciasta. Margarynę stopić i porcjami gorącą dodać do ciasta, delikatnie mieszać. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec 50 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

W podobny sposób można upiec ciasto pomarańczowe, zamiast cytryny należy użyć pomarańczę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować