Szybkie, pikantne placki ziemniaczane powstają z pomocą malaksera, blendera lub maszynki do mielenia mięsa. Są doskonałą bazą pod placek w stylu węgierskim, po zbójnicku itp.
30 min
Składniki:
15 średnich ziemniaków,
pół cebuli,
ząbek czosnku,
sól,
świeżo mielony pierz,
jajko,
trochę mąki pszennej, orkiszowej lub ziemniaczanej,
olej do smażenia,
dowolne zioła, np. majeranek, zioła prowansalskie.
Błyskawiczne placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze kawałki i płuczę w zimnej wodzie.
Do blendera dodaję cebulę oraz czosnek i dość drobno siekam. Dodaję pokrojone ziemniaki i także je siekam na gładką ziemniaczaną masę. Ziemniaczana pulpę przekładam na sito i zostawiam do odcieknięcia –nad miską. Sok będzie ściekał, a wraz z nim skrobia/mączka ziemniaczana, która będzie zbierać się na dnie miski. Zostawiam ziemniaki na sicie na 5-10 minut (można je oprószyć z wierzchu mąką, by nie ściemniały).
Kiedy odciekną, zdejmuje sito, ostrożnie zlewam ziemniaczany sok tak, by w misce została naturalna skrobia z ziemniaków, która osadziła się na dnie. Będzie zbita, więc rozpulchniam ja łyżką, a następnie dodaję odsączoną masę ziemniaczaną i dokładni ją z tą skrobią mieszam. Do ziemniaków dodaję całe jajka, mieszam i oceniam ile dodać mąki –im mniej, tym lepiej (uwzględniam też mąkę, która przyprószyłam ziemniaki, by nie ściemniały), dwie, maksymalnie trzy łyżki w zupełności wystarczą. Na koniec sól i całość dokładnie mieszam na gładkie ziemniaczane ciasto.
Rozgrzewam patelnię z olejem roślinnym i kiedy tłuszcz będzie już rozgrzany, wykładam łyżką porcje ciasta, formując placki i smażę po 3-4 minuty z każdej strony, na nie za dużym ogniu, aż placki z wierzchu się zezłocą i będą chrupiące, a w środku dobrze się usmażą.
Komentarze