1.Krok 1. Ciasta rozkruszamy w wysokiej misce (niektóre kawałki mogą, ale nie muszą zostać odrobinę większe). Można zmiksować kawałki ciasta w blenderze.
Krok 2. Mleko, cukier i kakao rozpuszczamy na niewielkim ogniu, dokładnie mieszając i rozcierając ewentualne grudki, następnie studzimy. Jeśli ciasta wykorzystane do przygotowania bajaderki były bardzo słodkie, można zmniejszyć ilość dodawanego cukru, a nawet całkowicie z niego zrezygnować. Analogicznie: zmniejszamy ilość dosypywanego kakao, jeśli do bajaderki dodajemy czekoladowe ciasto.
Krok 3. Wszystkie składniki ciasta mieszamy dokładnie w misce na gęstą masę.
Krok 4. Z masy formujemy niewielkie kulki, które obtaczamy w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach włoskich.
Można też wyłożyć ciastem dno formy do pieczenia o boku ok. 20 cm (najlepiej wcześniej wyścielić dno foremki papierem do pieczenia lub folią aluminiową), a następnie polać polewą i posypać wiórkami lub orzechami.
Krok 5. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
Komentarze