Bajaderki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bajaderki - czyli drugie życie dla ciasta ;)

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    ok. 500 g kawałków ciast kruchych, drożdżowych, biszkoptowych, muffinów (bez kremów, żelatyny, owoców)
    5 łyżek mleka
    ok. 5 łyżek cukru
    2 łyżki masła
    ok. 1-2 łyżki gorzkiego kakao
    ok. 150 g kwaskowatego, gęstego dżemu (np. malinowego)
    1 łyżka rumu
    1 garść rodzynek (opcjonalnie)
    50-100 g płatków migdałów
    Do obtoczenia/polania i posypania:
    polewa czekoladowa
    wiórki kokosowe i/lub mielone orzechy włoskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bajaderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krok 1. Ciasta rozkruszamy w wysokiej misce (niektóre kawałki mogą, ale nie muszą zostać odrobinę większe). Można zmiksować kawałki ciasta w blenderze.
    Krok 2. Mleko, cukier i kakao rozpuszczamy na niewielkim ogniu, dokładnie mieszając i rozcierając ewentualne grudki, następnie studzimy. Jeśli ciasta wykorzystane do przygotowania bajaderki były bardzo słodkie, można zmniejszyć ilość dodawanego cukru, a nawet całkowicie z niego zrezygnować. Analogicznie: zmniejszamy ilość dosypywanego kakao, jeśli do bajaderki dodajemy czekoladowe ciasto.
    Krok 3. Wszystkie składniki ciasta mieszamy dokładnie w misce na gęstą masę.
    Krok 4. Z masy formujemy niewielkie kulki, które obtaczamy w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach włoskich.
    Można też wyłożyć ciastem dno formy do pieczenia o boku ok. 20 cm (najlepiej wcześniej wyścielić dno foremki papierem do pieczenia lub folią aluminiową), a następnie polać polewą i posypać wiórkami lub orzechami.
    Krok 5. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować