Biszkoptowe z sernikiem i truskawkami

  • wyświetlono: 217 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Równie dobrze możesz zrobić to ciasto w formie okrągłego tortu, więc jeśli nadarza się jakaś okazja, to nawet się nie wahaj.

Joanna Tokarz
  • 24 porcje
  • 180min
  • Trudny

Składniki

Składniki na blaszkę 24x36cm

Biszkopt:
5 jajek
¾ szklanki drobnego cukru
¾ szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Szczypta soli

Sernik:
750g dwukrotnie zmielonego białego sera
5 jajek
1 opakowanie cukru waniliowego
1⅓ szklanki drobnego cukru kryształu
80g roztopionego i przestudzonego masła
1 duży budyń waniliowy w proszku

Krem truskawkowy:
2 kostki masła
10 łyżek cukru pudru
Ok 400g truskawek (waga po odszypułkowaniu)
1 galaretka truskawkowa

Dodatkowo:
1kg truskawek
2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkoptowe z sernikiem i truskawkami

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Gdy się spienią dodajemy szczyptę soli. Do sztywnej piany dodajemy partiami cukier, następnie żółtka, a na samym końcu przesiane obie mąki, które łączymy z pianą ręcznie, za pomocą np. drewnianej łyżki. Biszkopt przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) blaszkę i wkładamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na ok 20 minut (do suchego patyczka). Studzimy.

    Sernik:
    Masło topimy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrami na jasny krem. Dodajemy partiami ser, tłuszcz i proszek budyniowy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i łączymy z masą serową. Całość przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na ok 45 minut. Studzimy najlepiej kilka godzin w uchylonym piekarniku.

    Krem:
    Galaretkę rozpuszczamy w ½ szklanki wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Rozpuszczamy także wg przepisu na opakowaniu 2 galaretki na wierzch ciasta i studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy rozgniecione np. widelcem truskawki. Do kremu dodajemy gęstniejącą (nie płynną!) galaretkę.

    Przełożenie:
    Biszkopt- ½ kremu truskawkowego- sernik- pozostały krem truskawkowy- umyte, odszypułkowane i osuszone truskawki- całość zalewamy przygotowaną wcześniej i tężejącą galaretką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latoCiastoTruskawkisernikkrem truskawkowyz kremembiszkoptowez galaretkądomowe wypieki

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto      z biszkoptami

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto biszkoptowe z makiem i masą budyniową

-delikatne i nieziemskie w smaku!

Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i ananasem

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i...

Pyszne ciasto. Mięciutkie kakaowe...

Sernik gotowany z truskawkami

Dodane przez: joanna30

Sernik gotowany z truskawkami

Przepyszne i orzeźwiające ciasto....

BISZKOPTOWE Z RYŻEM PREPAROWANYM, KREMEM I POLEWĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

BISZKOPTOWE Z RYŻEM PREPAROWANYM, KREMEM...

Ciasto z dwoma biszkoptami, przełożone...

ucierane waniliowe ciasto biszkoptowe z truskawkami

Dodane przez: Bożena Z.

Ucierane budyniowo waniliowe ciasto biszkoptowe...

prosto, szybko i smacznie-polecam

Mini serniczki z ricotty i truskawkami

Dodane przez: dorota w

Mini serniczki z ricotty i truskawkami

Pyszne, banalnie proste mini serniczki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE