Biszkoptowe z sernikiem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Równie dobrze możesz zrobić to ciasto w formie okrągłego tortu, więc jeśli nadarza się jakaś okazja, to nawet się nie wahaj.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 24x36cm

    Biszkopt:
    5 jajek
    ¾ szklanki drobnego cukru
    ¾ szklanki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Szczypta soli

    Sernik:
    750g dwukrotnie zmielonego białego sera
    5 jajek
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1⅓ szklanki drobnego cukru kryształu
    80g roztopionego i przestudzonego masła
    1 duży budyń waniliowy w proszku

    Krem truskawkowy:
    2 kostki masła
    10 łyżek cukru pudru
    Ok 400g truskawek (waga po odszypułkowaniu)
    1 galaretka truskawkowa

    Dodatkowo:
    1kg truskawek
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Serniki Biszkopty

Biszkoptowe z sernikiem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Gdy się spienią dodajemy szczyptę soli. Do sztywnej piany dodajemy partiami cukier, następnie żółtka, a na samym końcu przesiane obie mąki, które łączymy z pianą ręcznie, za pomocą np. drewnianej łyżki. Biszkopt przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) blaszkę i wkładamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na ok 20 minut (do suchego patyczka). Studzimy.

    Sernik:
    Masło topimy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrami na jasny krem. Dodajemy partiami ser, tłuszcz i proszek budyniowy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i łączymy z masą serową. Całość przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na ok 45 minut. Studzimy najlepiej kilka godzin w uchylonym piekarniku.

    Krem:
    Galaretkę rozpuszczamy w ½ szklanki wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia. Rozpuszczamy także wg przepisu na opakowaniu 2 galaretki na wierzch ciasta i studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodajemy rozgniecione np. widelcem truskawki. Do kremu dodajemy gęstniejącą (nie płynną!) galaretkę.

    Przełożenie:
    Biszkopt- ½ kremu truskawkowego- sernik- pozostały krem truskawkowy- umyte, odszypułkowane i osuszone truskawki- całość zalewamy przygotowaną wcześniej i tężejącą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ser biały Truskawki Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować