Biszkoptowe jogurtowo- kajmakowe z ananasem

3 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto tortowe z masą budyniową i z kremem jogurtowo-kajmakowym. Ciasto wyszło delikatne i bardzo dobre.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT :
    -5 jajek
    -120 g. cukru
    -70 g. mąki tortowej
    -70 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA BUDYNIOWA KRÓWKOWA :
    -1 l. mleka
    -95 g. budyniu krówkowego tj.1 i 1/2 dużego
    -3 łyżki cukru
    -1 galaretka przeźroczysta
    -100 g. masła

    OWOCE:
    -1 puszka ananasa

    KREM JOGURTOWO-KAJMAKOWY:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -1600 g. jogurtu greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -30 g. cukru pudru
    -460 g. masy Kajmakowej
    -40 g. żelatyny
    -ok. 150 ml. wody

    ESY-FLORESY:
    -50 g. gorzkiej czekolady
    -100 g. mlecznej czekolady
    -150 ml. śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Biszkoptowe jogurtowo- kajmakowe z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkoptowe jogurtowo- kajmakowe z ananasem 1. biszkopt- Upiec biszkopt w blaszce 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w 175 stopni. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Z biszkoptu zdrapać skórkę i włożyć do blaszki co piekł się ten biszkopt. Blaszkę wcześniej, wyżej zabezpieczyć papierem. Skórkę odstawić, będzie potrzebna.
  • Biszkoptowe jogurtowo- kajmakowe z ananasem 2. masa- Suche budynie rozmieszać ze szklanką mleka a resztę mleka zagotować z cukrem. Ugotować budyń, odstawić z palnika i zaraz tam rozmieszać galaretkę i masło. Trochę ostudzić i wylać na biszkopt w blaszce i rozprowadzić.
  • Biszkoptowe jogurtowo- kajmakowe z ananasem 3. owoce- Ananas odsączyć na sitku. Pokroić na małe kawałeczki i rozsypać na masie budyniowej. Odstawić do zastygnięcia.
  • Biszkoptowe jogurtowo- kajmakowe z ananasem 4. krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z jogurtem i serkiem, ubić do puszystego. Potem stopniowo dodawać miękkiego Kajmaku i ubić. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć do blaszki na ananasa i rozsmarować.
  • Biszkoptowe jogurtowo- kajmakowe z ananasem 5. Jeszcze na niezastygniętym kremie, rozkruszyć pozostawioną skórkę. (Ja miałam dodatkowo skórkę jeszcze z 2 biszkoptów, z innego ciasta.) Ciasto schłodzić w lodówce.
  • Biszkoptowe jogurtowo- kajmakowe z ananasem 6. esy-Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić do płynnego i polać górę placka w esy-floresy. Ciasto przetrzymywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Śmietana 30% Ananas

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować