Ciasto tortowe z masą budyniową i z kremem jogurtowo-kajmakowym. Ciasto wyszło delikatne i bardzo dobre.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT :
-5 jajek
-120 g. cukru
-70 g. mąki tortowej
-70 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA KRÓWKOWA :
-1 l. mleka
-95 g. budyniu krówkowego tj.1 i 1/2 dużego
-3 łyżki cukru
-1 galaretka przeźroczysta
-100 g. masła
OWOCE:
-1 puszka ananasa
KREM JOGURTOWO-KAJMAKOWY:
-250 ml. śmietanki 30 %
-1600 g. jogurtu greckiego
-250 g. serka mascarpone
-30 g. cukru pudru
-460 g. masy Kajmakowej
-40 g. żelatyny
-ok. 150 ml. wody
ESY-FLORESY:
-50 g. gorzkiej czekolady
-100 g. mlecznej czekolady
-150 ml. śmietanki 30 %
Biszkoptowe jogurtowo- kajmakowe z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Upiec biszkopt w blaszce 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w 175 stopni. Wyjąć z piekarnika, odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Z biszkoptu zdrapać skórkę i włożyć do blaszki co piekł się ten biszkopt. Blaszkę wcześniej, wyżej zabezpieczyć papierem. Skórkę odstawić, będzie potrzebna.
2.masa- Suche budynie rozmieszać ze szklanką mleka a resztę mleka zagotować z cukrem. Ugotować budyń, odstawić z palnika i zaraz tam rozmieszać galaretkę i masło. Trochę ostudzić i wylać na biszkopt w blaszce i rozprowadzić.
3.owoce- Ananas odsączyć na sitku. Pokroić na małe kawałeczki i rozsypać na masie budyniowej. Odstawić do zastygnięcia.
4.krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z jogurtem i serkiem, ubić do puszystego. Potem stopniowo dodawać miękkiego Kajmaku i ubić. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć do blaszki na ananasa i rozsmarować.
5.Jeszcze na niezastygniętym kremie, rozkruszyć pozostawioną skórkę. (Ja miałam dodatkowo skórkę jeszcze z 2 biszkoptów, z innego ciasta.) Ciasto schłodzić w lodówce.
6.esy-Czekolady rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić do płynnego i polać górę placka w esy-floresy. Ciasto przetrzymywać w lodówce.
Komentarze