Karpatka z kremem jogurtowo- kajmakowym

4.67 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto karpatkowe na biszkopcie z szyfonu. Ciasto przełożone kremem jogurtowym z Kajmakiem. Ciasto, rodzinie bardzo smakowało.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO KARPATKOWE:
    -125 g. mąki
    -125 g. masła
    -250 ml. wody
    -4 jajka
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    BISZKOPT Z SZYFONU:
    -4 żółtka
    -6 białek
    -150 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -200 g. mąki
    -30 g. mąki ziemniaczanej
    -10 g. kakao
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -125 ml. mleka
    -100 ml. oleju

    KREM JOGURTOWO-KAJMAKOWY:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -800 g. jogurtu greckiego
    -510 g. masy Kajmak
    -30 g. żelatyny
    -ok.150 ml. wody
    -100 g. mini bezików

    DO OPRÓSZENIA:
    -cukier puder
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Karpatka z kremem jogurtowo- kajmakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karpatka z kremem jogurtowo- kajmakowym 1. ciasto karpatkowe -Wodę zagotować z masłem. Wsypać przesianą mąkę i mieszać energicznie, aż w garnku zrobi się nalot. Odstawić, przestudzić do letniego i wbijać po 1 jajku i szybko miksować. Na koniec dodać proszek do pieczenia i też zmiksować. Rozsmarować na blaszce 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.30 min. w 180*C, potem zmniejszyć do 150* i dopiec z 10 min. na złoty kolor.
  • Karpatka z kremem jogurtowo- kajmakowym 2. biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić mikserem. Mąkę z kakao i proszkiem, przesiewać do jajek, jednocześnie mieszając łopatką. W trakcie dosypywania mąki, dolewać mleko a olej na sam koniec. Nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników. Przelać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.30 min. w 175*C. Po upieczeniu odwrócić na deskę z ręcznikiem papierowym, zdjąć blaszkę i papier i zostawić do wystygnięcia.
  • Karpatka z kremem jogurtowo- kajmakowym 3. Po wystygnięciu, biszkopt włożyć do tej samej blaszki, wyścielanej papierem do pieczenia. Dobrze jest zdjąć skórkę z biszkoptu, krem nie będzie się oklejał.
  • Karpatka z kremem jogurtowo- kajmakowym 4. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę, jogurty i miękką masę ubić do puszystego. Następnie dolewać letnią, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Łopatką wmieszać beziki i wylać do blaszki i rozprowadzić. (W ten sam dzień po zastygnięciu kremu, beziki były chrupiące. Lecz na następny dzień zmiękły, można ich pominąć.)
  • Karpatka z kremem jogurtowo- kajmakowym 5. Przykryć ciastem karpatkowym i schłodzić w lodówce.
  • Karpatka z kremem jogurtowo- kajmakowym 6. Przed krojeniem oprószyć, cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować