Karpatka z kremem jogurtowo- kajmakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto karpatkowe -Wodę zagotować z masłem. Wsypać przesianą mąkę i mieszać energicznie, aż w garnku zrobi się nalot. Odstawić, przestudzić do letniego i wbijać po 1 jajku i szybko miksować. Na koniec dodać proszek do pieczenia i też zmiksować. Rozsmarować na blaszce 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.30 min. w 180*C, potem zmniejszyć do 150* i dopiec z 10 min. na złoty kolor.
2.biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić mikserem. Mąkę z kakao i proszkiem, przesiewać do jajek, jednocześnie mieszając łopatką. W trakcie dosypywania mąki, dolewać mleko a olej na sam koniec. Nie mieszać za długo, tylko do połączenia składników. Przelać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.30 min. w 175*C. Po upieczeniu odwrócić na deskę z ręcznikiem papierowym, zdjąć blaszkę i papier i zostawić do wystygnięcia.
3.Po wystygnięciu, biszkopt włożyć do tej samej blaszki, wyścielanej papierem do pieczenia. Dobrze jest zdjąć skórkę z biszkoptu, krem nie będzie się oklejał.
4.krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę, jogurty i miękką masę ubić do puszystego. Następnie dolewać letnią, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Łopatką wmieszać beziki i wylać do blaszki i rozprowadzić. (W ten sam dzień po zastygnięciu kremu, beziki były chrupiące. Lecz na następny dzień zmiękły, można ich pominąć.)
5.Przykryć ciastem karpatkowym i schłodzić w lodówce.
Komentarze