Biszkoptowe ciasto z masą jabłkową ,kremem i prażonymi wiórkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier ,ubijać. Dodać żółtka , chwile ubijać a następnie wlać olej i wymieszać.
Na koniec dodać przesianą mąkę, z proszkiem i proszkiem budyniowym, wymieszać.
Podzielić na 2 części i kolejno upiec w nagrzanym piekarniku w 180°C.
Masa z jabłek z galaretką:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Uprażyć na patelni z dodatkiem cynamonu a na koniec dodać galaretki rozpuszczone w 1/2 wody .
Gdy masa zacznie tężeć to 3/4 masy wyłożyć na blat , przykryć drugim blatem a następnie wyłożyć resztę masy jabłkowej.
Krem:
Obie mąki i cukier rozprowadzić w mleku i ugotować budyń a następnie zmiksowąć z margaryną i rozprowadzić na masie jabłkowej.
Na koniec na wierzch wyłożyć uprażone , przestudzone wiórki kokosowe (masło roztopić z cukrami na patelni, dodać wiórki i uprażyć).
Ciasto schłodzić , smacznego!
Komentarze