Ciasto jabłkowe z kokosową wkładką, kremem i prażonymi wiórkami

  • wyświetlono: 1605 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 1

smaczne i efektowne...

118676133_306263087332359_5260937475200504750_n
  • 15 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

1. Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

2.Ciasto białkowo kokosowe:

3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
200 g wiórków kokosowych
5 białek
3. Masa jabłkowa:
1 kg jabłek - u mnie antonówek
1 galaretka cytrynowa
1 łyzeczka cukru waniliowego
4. Krem budyniowy:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
5 łyżek cukru (do smaku)
200 g masła
5. Posypka kokosowa:

100g wiórków kokosowych
50g niesolonego masła
1 łyżka cukru
oraz inne dekoracje-wg uznania

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto jabłkowe z kokosową wkładką, kremem i prażonymi wiórkami

  • 1. 1.Białka oddzielic od żółtek .
    W misie miksera białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Cały czas ubijając dodawać żółtka. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie szpatułką.

    Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec około 30 minut w temperaturze 175ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
    2.W misie miksera białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, ubijając. Dodać wiórki i delikatnie wymieszać szpatułką.
    Ciasto piec w natłuszczonej blaszce przez ookoło 15 minut w temperaturze 180ºC.

    3 Obrac jabłka i zetrzec na tarce o grubych oczkach. Umiescic je w rondelku i podsmażac przez chwilę, dodając cukier waniliowy Gdy zmiękną, zdjac z ognia i odstawic na bok

    Galaretkę rozpuścic w 3/4 szklanki wody i dodaćdo jeszcze ciepłych jabłek. Wymieszać i odstawic do lekkiego stężenia.

    -Na przestudzony biszkopt wyłozyc tężejące jabłka w galaretce. Przykryc wkładka z białek z kokosem , schłodzic w kod ówce by garatetka stęzała.

    4 .Krem
    Mąkę ziemniaczaną oraz pszenną rozmieszć w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe zagotowac z cukrem oraz cukrem waniliowym. Do wrzącego mleka z cukrem wlac mieszankę z mleka i mąk, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Ugotowac budyn a nastepnie odstawic na bok, aż wystygnie.
    Zimny budyń dodawac do masła utartego na jasną, puszystą masę. Ucierać dokładnie po każdym dodaniu.az powstanie puszysta masa.

    Tak przygotowaną masę wyłozyc na ciasto .

    5. Masło rozpuscic patelni. Dodać wiórki kokosowe oraz cukier i praż , cały czas mieszając, aż się zarumienią, jednoczesnie uwazajac by sie nie przypaliły. Wystudzić.
    Gdy wiórki wystygną, posypać nimi równomiernie wierzch ciasta. Wstawić ciasto do lodówki do całkowitego schłodzenia , smacznego!

Porady

natłuszczona blacha o wym 25 na 35.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastokremjabłkaświętajabłecznikszarlotkawiórka kokosowe

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z wkładką serową, kremem budyniowym i ananasem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto z wkładką serową, kremem budyniowym...

Mam dla Was recepturę na troszkę...

Ciasto cytrynowe z prażonymi jabłkami i kremem serowo - śmietanowym

Dodane przez: juchab

Ciasto cytrynowe z prażonymi jabłkami i kremem...

Bardzo delikatne i orzeźwiające...

ciasto cappuccino

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto cappuccino z kremem kawowym i wkładką...

To ciasto to prawdziwa rozkosz...

ciasto jabłkowo dyniowe

Dodane przez: Beata12

ciasto jabłkowo dyniowe kremem z mleczka...

ciasto z nutą jabłek dyni i kokosu...

cappuccino

Dodane przez: czekoladka

Cappuccino z kokosową wkładką

Pyszne, bardzo sycące ciasto. Kawa...

image-270cgki

Dodane przez: xamelka1

Kakaowe ciasto z budyniem i kokosowymi wiórkami

Bardzo lubię to ciasto.Jest smaczne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE