Biszkoptowe ciasto z malinami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na bardzo proste w wykonaniu ciasto z malinami. Bardzo pyszne i bardzo puszyste. Słodkie i kwaśne zarazem. Idealne na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty. Co tu dużo pisać...po prostu upieczcie. Zapraszam :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 duże jajka
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki tortowej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy

    Dodatkowo:
    2 szklanki świeżych malin
    cukier puder do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery Jajko

Biszkoptowe ciasto z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Następnie dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy maliny, wcześniej umyte i dokładnie osuszone. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem i studzimy.
  • 2. Gotowe ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Maliny Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować