Przepyszne ciasto na oleju z jagodami

4.66 (252 ocen)

  • 15 min

To ciasto na oleju z jagodami robi się bardzo szybko. Jest puszyste i wilgotne, idealne do południowej kawy.

  • 15 min

Składniki:

  • 6 dużych jajek
    1 1/2 szklanki cukru*
    3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    2 3/4 szklanki mąki tortowej*
    1 łyżka octu (lub soku z cytryny)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki oleju*
    1 szklanka jagód (mogą być mrożone)*

    *szklanka - 250 ml
Wystaw ocenę:

4.66 (252 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery Jajko

Przepyszne ciasto na oleju z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem przesiać. Jajka wbić do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i łyżkę octu lub soku z cytryny. Miksować na szybkich obrotach do czasu, aż jajka zaczną bieleć. Partiami dodawać mąkę z proszkiem i miksować na wolnych obrotach. Pod koniec miksowania wlać olej. Ciasto przelać do blaszki (36x25), wierzch ciasta posypać jagodami. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec ok. 50 minut do suchego patyczka. 10 minut przed końcem pieczenia przełączyć grzałkę na góra-dół, aby ciasto się zarumieniło. Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta z jagodami można użyć dowolnych sezonowych owoców. Jeśli używacie jagód mrożonych nie należy ich wcześniej rozmrażać. Dla wzbogacenia smaku można dodać do ciasta startą skórkę z cytryny lub pomarańczy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Jagody Jajka Mąka Olej Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować