Biszkoptowe baletki z dżemem malinowym

4.67 (3 ocen)

  • 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Te niewielkie, niepozorne ciasteczka od wielu lat goszczą na moim stole i cieszą smakiem domowników oraz gości. Polecam przygotować nie tylko od święta.

  • 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 405
    2 łyżki skrobi kukurydzianej
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    1/2 łyżeczki cream of tartar
    szczypta soli
    mak do posypania
    500 ml słoiczek dżemu malinowego bezpestkowego( u mnie domowy)
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Biszkopty

Biszkoptowe baletki z dżemem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • baletki 1. Żółtka oddzielam od białek. Białka miksuję na sztywno z solą i cream of tartar. Do sztywnych białek stopniowo wsypuję cukier. Miksuję do uzyskania lśniącej piany. Następnie ciągle miksując dodaję po jednym żółtku. Za pomocą przesiewacza przesiewam mąkę wymieszaną ze skrobią i dokładnie mieszam silikonową łopatką.
  • baletki 2. Masę biszkoptową przekładam do woreczka cukierniczego za pomocą którego wyciskam ciasteczka na silikonową matę. Ciasteczka posypuję makiem i piekę w nagrzanym piekarniku do 175°C około 8-10 minut.
  • baletki 3. Upieczone ciasteczka po lekkim ostudzeniu zdejmuję z maty i studzę na kratce kuchennej.
    Wystudzone biszkopciki sklejam dżemem .
    Najlepiej smakują drugiego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze Mąka tortowa Dżem owocowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować