Te niewielkie, niepozorne ciasteczka od wielu lat goszczą na moim stole i cieszą smakiem domowników oraz gości. Polecam przygotować nie tylko od święta.
10 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej typ 405
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 szklanka cukru
4 jajka
1/2 łyżeczki cream of tartar
szczypta soli
mak do posypania
500 ml słoiczek dżemu malinowego bezpestkowego( u mnie domowy)
Biszkoptowe baletki z dżemem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielam od białek. Białka miksuję na sztywno z solą i cream of tartar. Do sztywnych białek stopniowo wsypuję cukier. Miksuję do uzyskania lśniącej piany. Następnie ciągle miksując dodaję po jednym żółtku. Za pomocą przesiewacza przesiewam mąkę wymieszaną ze skrobią i dokładnie mieszam silikonową łopatką.
2.Masę biszkoptową przekładam do woreczka cukierniczego za pomocą którego wyciskam ciasteczka na silikonową matę. Ciasteczka posypuję makiem i piekę w nagrzanym piekarniku do 175°C około 8-10 minut.
3.Upieczone ciasteczka po lekkim ostudzeniu zdejmuję z maty i studzę na kratce kuchennej.
Wystudzone biszkopciki sklejam dżemem .
Najlepiej smakują drugiego dnia.
Komentarze