Biszkopt z truskawkami pod śmietankową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka z cukrem dokładnie ubić mikserem na najwyższych obrotach - około 6-8 min.
Po tym czasie zwolnić obroty i dodawać porcjami mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę o wym. ok. 30x20cm wyłożoną papierem do pieczenia
Piec 50 min w 170 st C
Jak ciasto będzie "siedzieć" w piekarniku przygotować galaretkę truskawkową wg przepisu.
Ciasto po upieczeniu wystudzić i nasączyć wodą z sokiem z cytryny, ułożyć na nim przecięte na pół truskawki i zalać tężejącą galaretką. Jak galaretka stężeje - przygotować piankę.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, wystudzić.
Mikserem ubić śmietanę na bitą śmietanę i dodawać do niej pomalutku tężejącą już galaretkę. Tak przygotowaną piankę rozłożyć na ciasto. Jak pianka stężeje można podawać.
Porady
Piankę trzeba robić jak już galaretka truskawkowa stężeje ponieważ jak się miesza ubitą śmietanę z galaretką to ona bardzo szybko tężeje.
Komentarze