Biszkopt z truskawkami pod śmietankową pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jak tylko zaczyna się sezon truskawkowy to zawsze robię to ciasto - znika w momencie

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 budyń śmietankowy lub waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Pianka:
    śmietana 30%
    galaretka cytrynowa

    Dodatkowo:
    galaretka truskawkowa
    25-30 szt truskawek
    1/2 szklanki wody mineralnej lub gotowanej z 2-3 łyżkami soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z truskawkami Desery

Biszkopt z truskawkami pod śmietankową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem dokładnie ubić mikserem na najwyższych obrotach - około 6-8 min.
    Po tym czasie zwolnić obroty i dodawać porcjami mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia.
    Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę o wym. ok. 30x20cm wyłożoną papierem do pieczenia
    Piec 50 min w 170 st C

    Jak ciasto będzie "siedzieć" w piekarniku przygotować galaretkę truskawkową wg przepisu.
    Ciasto po upieczeniu wystudzić i nasączyć wodą z sokiem z cytryny, ułożyć na nim przecięte na pół truskawki i zalać tężejącą galaretką. Jak galaretka stężeje - przygotować piankę.
    Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, wystudzić.
    Mikserem ubić śmietanę na bitą śmietanę i dodawać do niej pomalutku tężejącą już galaretkę. Tak przygotowaną piankę rozłożyć na ciasto. Jak pianka stężeje można podawać.

Porady

Piankę trzeba robić jak już galaretka truskawkowa stężeje ponieważ jak się miesza ubitą śmietanę z galaretką to ona bardzo szybko tężeje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować