Lekkie ciasto do kawy na upalne dni, delikatne dla dzieci i smaczne dla dorosłych. Zamiast truskawek można wykorzystywać inne owoce sezonowe np.. poziomki, maliny, borówki jeżyny itp….
60 min
Składniki:
Ok 1 kg truskawek
3 galaretki ( dowolny kolor)
1 serek homogenizowany naturalny (400ml)
Biszkopt:
1 szklanka przesianej maki tortowej
¾ szklanki cukru
5 jajek ( rozm.L)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczka octu.
Biszkopt przekładany pianką z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy biszkopt: biała ubić na sztywną piane z odrobina soli dodajemy cukier. Następnie do żółtek daje proszek do pieczenia i ocet energicznie wymieszać i powstałą pianę z żółtek łączymy z miksowanymi białkami zmniejszam obroty miksera na sam koniec dodaje przesianą mąkę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewam biszkopt i pieczemy w temp. 175st z termoobiegiem w nagrzanym piekarniku. Upieczony biszkopt dzielimy na dwa blaty i studzimy.
2.Truskawki umyć i wysypać na ręcznik papierowy ( niech wchłonie resztki wody) – można pokroić truskawki na mniejsze kawałki lub w całości.
3.Pianka czyli serek z galaretką - 2 galaretki robimy według przepisu na opakowaniu ujmując ¾ szkl wody. Odstawiamy do stężenia. Serek wlewamy do miski i delikatnie zmiksować z tężejącą galaretką
4.Układamy blat biszkoptowy na to dajemy ½ pianki układamy ½ truskawek przykładamy drugim blatem i wylewamy pozostałą cześć pianki i dajemy pozostałe truskawki na górę ciasta robimy galaretkę według opakowania ujmując ½ szklanki wody. Jak już będzie tężejąca wylewamy na ciasto.
Komentarze