Biszkopt przekładany pianką z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lekkie ciasto do kawy na upalne dni, delikatne dla dzieci i smaczne dla dorosłych. Zamiast truskawek można wykorzystywać inne owoce sezonowe np.. poziomki, maliny, borówki jeżyny itp….

  • 60 min

Składniki:

  • Ok 1 kg truskawek
    3 galaretki ( dowolny kolor)
    1 serek homogenizowany naturalny (400ml)
    Biszkopt:
    1 szklanka przesianej maki tortowej
    ¾ szklanki cukru
    5 jajek ( rozm.L)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczka octu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt przekładany pianką z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt z pianką i truskawkami 1. Pieczemy biszkopt: biała ubić na sztywną piane z odrobina soli dodajemy cukier. Następnie do żółtek daje proszek do pieczenia i ocet energicznie wymieszać i powstałą pianę z żółtek łączymy z miksowanymi białkami zmniejszam obroty miksera na sam koniec dodaje przesianą mąkę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewam biszkopt i pieczemy w temp. 175st z termoobiegiem w nagrzanym piekarniku. Upieczony biszkopt dzielimy na dwa blaty i studzimy.
  • 2. Truskawki umyć i wysypać na ręcznik papierowy ( niech wchłonie resztki wody) – można pokroić truskawki na mniejsze kawałki lub w całości.
  • 3. Pianka czyli serek z galaretką - 2 galaretki robimy według przepisu na opakowaniu ujmując ¾ szkl wody. Odstawiamy do stężenia. Serek wlewamy do miski i delikatnie zmiksować z tężejącą galaretką
  • 4. Układamy blat biszkoptowy na to dajemy ½ pianki układamy ½ truskawek przykładamy drugim blatem i wylewamy pozostałą cześć pianki i dajemy pozostałe truskawki na górę ciasta robimy galaretkę według opakowania ujmując ½ szklanki wody. Jak już będzie tężejąca wylewamy na ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować