Jabłecznik z śmietankową pianką

4.49 (175 ocen)

Bardzo lubię taką wersję jabłecznika. Jest on lekki i delikatny, z widoczną strukturą jabłek zanużonych w galaretce. Polecam,bo jest naprawdę smaczny.

Składniki:

  • biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    4 łyżki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    wkładka jabłkowa:
    5 jabłek (ok. 800 g)
    2 łyżki cukru trzcinowego
    2 galaretki cytrynowe
    2 szkl. wody

    pianka śmietankowa:
    500 ml śmietanki tortowej 36%
    1 łyżka cukru
    1 łyżka cukru z wanilią
    3 łyżeczki żelatyny
    30 ml wody

    poncz:
    sok z 1/2 limonki
    50 ml wody
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jabłecznik z śmietankową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i żółtka. Ubić na puszystą masę,dodać mąkę przesianą z proszkiem,delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę ( użyłam kwadratowej 26/26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temp. 180*. Upieczony biszkopt wystudzić.

  • 2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę,włożyć do garnka,dodać cukier i smażyć kilka minut uważając by jabłka za mocno się nie rozgotowały i zachowały widoczne kawałki.
    Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i delikatnie mieszając połączyć z jabłkami. Pozostawić do lekkiego stężenia.
    Biszkopt nasączyć ponczem,wyłożyć tężejącą galaretkę z jabłkami. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 3. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Żelatynę wymieszać z gorącą wodą i przestudzoną połączyć ze śmietaną. Śmietankową piankę nałożyć na galaretkę i ponownie wstawić ciasto do lodówki.
    Po kilku godzinach chłodzenia wyjąć ciasto z formy i dowolnie udekorować. Ja górę posypałam płatkami czekoladowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować