Biszkopt z pianką śmietankową i musem brzoskwiniowym

4.48 (187 ocen)

  • 60 min

Puszyste i delikatne ciasto o konsystencji pianki smakuje wybornie, w smaku jest orzeźwiające.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Pianka śmietankowa:
    1/2 l śmietanki 30 %
    3 łyżki cukru pudru
    2 serki waniliowe po 150 g
    5 łyżeczek żelatyny

    Mus brzoskwiniowy:
    1 puszka brzoskwiń
    4 łyżeczki żelatyny

    Poncz:
    1/2 szklanki wody
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    1 łyżka alkoholu
Wystaw ocenę:

4.48 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Mus Pianka Musy

Biszkopt z pianką śmietankową i musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić z cukrem i ze szczyptą soli, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem o wym. 21x33 cm. Piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Po ostudzeniu biszkopt nasączyć ponczem.
  • 2. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać serki, wymieszać. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklance wody, po czym podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą wlewać powoli do śmietanki. Gotową masę szybko wyłożyć na biszkopt.
  • 3. Z soku brzoskwiniowego odlać 1/2 szklankę i namoczyć w niej żelatynę. Resztę brzoskwiń z sokiem zmiksować. Żelatynę podgrzać i rozpuścić, ciepłą wlać do musu i wymieszać. Gdy zacznie tężeć wylać na piankę śmietankową. Ciasto schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować