Biszkopt z pianką śmietankową i musem brzoskwiniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić z cukrem i ze szczyptą soli, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem o wym. 21x33 cm. Piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Po ostudzeniu biszkopt nasączyć ponczem.
2.Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać serki, wymieszać. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklance wody, po czym podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą wlewać powoli do śmietanki. Gotową masę szybko wyłożyć na biszkopt.
3.Z soku brzoskwiniowego odlać 1/2 szklankę i namoczyć w niej żelatynę. Resztę brzoskwiń z sokiem zmiksować. Żelatynę podgrzać i rozpuścić, ciepłą wlać do musu i wymieszać. Gdy zacznie tężeć wylać na piankę śmietankową. Ciasto schłodzić.
Komentarze