Delikatne w smaku ciasto, z mocno wyczuwalną nutą prażonego kokosu i słodkiego karmelu. Cytrynowo - serowy krem wspaniale współgra z całością. Polecam!
40 min
Składniki:
Blaszka o wymiarach 25x40cm
Biszkopt:
5jajek
¾ szklanki cukru
½ szklanki oleju
¾ szklanki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier waniliowy
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka np. waniliowego słodzonego
2 cytrynowe galaretki
330ml śmietany 30%
1 śnieżka
2 łyżki cukru pudru
Biszkopt z kremem serowym, karmelem i prażonym kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem - wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
2.Masa serowa: Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody. Ser utrzeć z cukrem, wlać chłodne galaretki, krótko zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno, dodać śnieżkę. Delikatnie mieszając łyżką połączyć z masą serową. Gdyby masa była rzadka wstawić na chwilę do lodówki.
3.Posypka kokosowa: Kokos uprażyć na suchej patelni, na lekko złoty kolor. Należy go cały czas mieszać. Ostudzić
4.Przełożenie:
Na pierwszą część ciasta wyłożyć całą masę serową. Przykryć go pozostałym ciastem, wierzch posmarować karmelem i posypać kokosem. Włożyć do lodówki minimum na 3 – 4 godziny.
Komentarze