Biszkopt z kremem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozdzielić jajka, białka ubić na sztywno, dodać 8 łyżek cukru i ubijać dalej, dodać żółtka i ubijać
2.dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i dokładnie wymieszać
3.gotową masę przełożyć do uprzednio wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem formy 25X30 cm formy
4.piec ok. 20-35 cm w temp. 180 cm
5.po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 części wzdłuż (dwa prostokąty 25X30 cm), nasączyć delikatnie naparem herbacianym lub kawowym,
6.rozpuścić galaretkę w 1szklance wrzącej wody, twaróg utrzeć z 1/2 szkl. cukru, cukrem waniliowym oraz sokiem z cytryny, dodać ostudzona galaretkę i wymieszać a następnie schłodzić w lodówce,
7.śmietanę ubić na puszystą masę i dodać do tężejącej masy serowej i dokładnie wymieszać,
8.masę wyłożyć na dolną część biszkoptu i przykryć drugą częścią, posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki, chłodzić ok 2-3 godz.
Komentarze