Biszkopt z kremem serowym

4.5 (182 ocen)

  • 40 min

łatwe w wykonaniu ciasto na spotkanie przy kawce!!!

  • 40 min

Składniki:


  • cukier, 8 łyżek + 1/2 szklanki
    Mąka pszenna, 4 łyżki
    mąka ziemniaczana, 4 łyżki
    kakao, 2 łyżki
    jajka, 4 szt.
    proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
    cukier waniliowy, 2X16 g
    śmietana kremówka 30 %, 1/2 l.
    sok z cytryny, 2 łyżki
    twaróg, 20 dag
    cukier puder, do posypania
    napar herbaciany lub kawowy, do nawilżenia biszkoptu
    galaretka cytrynowa, 1 torebka
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Biszkopt z kremem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozdzielić jajka, białka ubić na sztywno, dodać 8 łyżek cukru i ubijać dalej, dodać żółtka i ubijać
  • 2. dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i dokładnie wymieszać
  • 3. gotową masę przełożyć do uprzednio wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem formy 25X30 cm formy
  • 4. piec ok. 20-35 cm w temp. 180 cm
  • 5. po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 części wzdłuż (dwa prostokąty 25X30 cm), nasączyć delikatnie naparem herbacianym lub kawowym,
  • 6. rozpuścić galaretkę w 1szklance wrzącej wody, twaróg utrzeć z 1/2 szkl. cukru, cukrem waniliowym oraz sokiem z cytryny, dodać ostudzona galaretkę i wymieszać a następnie schłodzić w lodówce,
  • 7. śmietanę ubić na puszystą masę i dodać do tężejącej masy serowej i dokładnie wymieszać,
  • 8. masę wyłożyć na dolną część biszkoptu i przykryć drugą częścią, posypać cukrem pudrem i wstawić do lodówki, chłodzić ok 2-3 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować