Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka np. waniliowego
2 cytrynowe galaretki
330ml śmietany 30%
1 śnieżka
¼ szklanki cukru pudru
Sok i skórka otarta z jednej cytryny
Powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki
Biszkopt z masą serową pod prażonym kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Miksować aż cukry całkowicie się rozpuszczą. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem. Ciasto przelać do blaszki posmarowanej tłuszczem. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
2.Masa serowa: Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć z niej sok. Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody. Ser utrzeć z cukrem, dodać chłodne galaretki, sok i skórkę cytryny, krótko zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno ze śnieżką. Delikatnie mieszając łyżką połączyć z masą serową. Gdyby masa była rzadka wstawić na chwilę do lodówki.
3.Posypka: Masło rozpuścić na patelni dodać cukier i kokos. Prażyć na wolnym ogniu do jego zrumienienia. Wystudzić.
4.Przełożenie:
Na zimne ciasto wylać lekko tężejącą masę serową. Odstawić do lodówki aby całkiem zastygła. Wierzch posmarować powidłami i posypać kokosem. Przechowywać w lodówce.
Komentarze