Biszkopt z jabłkiem i kremem

  • wyświetlono: 405 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Ciasto które dzisiaj polecam to kakaowy biszkopt do tego uprażone jabłka ,krem śmietanowo - budyniowy oraz pyszna lekko kwaskowa galaretka. Ciasto bardzo smakowało całej rodzince.

20160506_142345
  • 20 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

biszkopt;
jajka 5 szt,
maka pszenna 3/4 szklanki (razem z 3 łyżkami kakao),
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki,
soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka,
sól szczypta,

poncz;
woda przegotowana 1/2 szklanki,
sok z 1/2 cytryny,
cukier 3 łyżki,

masa jabłkowa;
jabłka około 1,5 kg,
cukier 4 łyżki,
woda 1 szklanka,
galaretka cytrynowa 2 opakowania,

krem śmietankowo - budyniowy;
mleko 1/2 litra
budyń śmietankowy 1 op,
śmietana 30% 400 mililitrów
cukier puder 4 łyżki,
żelatyna 3 łyżeczki,
woda 1/4 szklanki,

Dodatkowo;
galaretka cytrynowa 2 op,

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt z jabłkiem i kremem

  • Biszkopt z jabłkami i kremem1. Biszkopt;

    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 żółtku na przemian z cukrem cały czas miksując. Następnie przesiewamy obie mąki wymieszane z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą i drewnianą łyżką mieszamy do połączenia się składników.
    Masę przekładamy do wyłojonej papierem do pieczenia blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut (najlepiej do suchego patyczka).
    Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt nasączamy ponczem z wody wymieszanej z sokiem z cytryny i cukru.

    Masa jabłkowa;
    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w kawałki włożyć do garnka dodać cukier oraz 1/4 szkl. wody.
    Smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać.
    Dodać pozostałą wodę, zagotować i zdjąć z ognia.
    Do gorących jabłek wsypać galaretki i mieszać aż galaretki się rozpuszczą.
    Jabłka wystudzić i odłożyć do lekkiego stężenia.
    Wystudzone jabłka rozłożyć na biszkopcie, włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

    Krem śmietanowo - budyniowy;
    Z 1/2 litra mleka odlać 400 ml. i zagotować, a w pozostałym mleku rozmieszać proszek budyniowy (dodać cukier w ilości podanej na opakowaniu).
    Rozmieszany budyń wlać do gotującego mleka i gotować ok. minuty, cały czas mieszając. Ugotowany budyń całkowicie wystudzić.
    Żelatynę rozpuścić rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody.

    Śmietanę 30 % ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania stopniowo dodając rozpuszczoną żelatynę.
    Cały czas ubijając dodawać po łyżce budyniu.
    Przygotowany krem rozłożyć na biszkopcie, ciasto ponownie włożyć do lodówki na około 30 minut.
    Na koniec rozłożyć przygotowaną wcześniej tężejącą galaretkę i znowu włożyć do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

    Ciasto pokroić na kawałki, udekorować bitą śmietaną oraz półplasterkami jabłek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

JajkaCiastożelatynabiszkoptkremjabłkabudyńmąka pszennasok z cytrynyśmietanagalaretkicukiermlekoproszek do pieczeniamąka ziemniaczanacukier puderSODA

Komentarze

Podobne przepisy

Biszkopt z kremem mascarpone

Dodane przez: aicha1988

Biszkopt z kremem mascarpone

Delikatny, puszysty biszkopt kakaowy...

Biszkopt przekładany kremem i dżemem

Dodane przez: mzka

Biszkopt przekładany kremem i dżemem

Ciasto to znalazłam już jakiś czas...

ciasto

Dodane przez: Aga72

Biszkopt kakaowy z kremem

Podam wam przepis na pyszny biszkopt...

ananasowiec

Dodane przez: kaczka89

Ananasowiec - biszkopt z kremem, ananasami...

To ciasto jest niekwestionowanym...

ciasto

Dodane przez: blondynkagotuje90

Biszkopt z truskawkami i kremem budyniowym

Truskawki, biszkopt oraz krem budyniowy...

Biszkopt makowy z kremem brzoskwiniowym i truskawkowym

Dodane przez: juchab

Biszkopt makowy z kremem brzoskwiniowym i...

Cudownie owocowe ciasto z makowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE