Biszkopt z jabłkiem , kremem śmietankowym i polewą czekoladową

4.2 (5 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto upieczone na imprezę andrzejkową, ciasto myślę że szybkie, proste w przygotowaniu ale też bardzo smaczne .
Rodzinka zadowolona , a ciasto rozeszło sie jak ciepłe bułeczki.
Polecam takie ciasto na świąteczny stół i nie tylko, na pewno rodzinka będzie zadowolona.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt;
    jajka 5 szt,
    mąka tortowa 3/4 szklanki,
    mąka ziemniaczana 1/4 szklanki,
    cukier 3/4 szklanki ( można mniej ),
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka z czubkiem,
    soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
    sól szczypta
    Mus jabłkowy;
    jabłka 2kg,
    cukier 1/2 szkl,( można więcej w zależności od kwaśności jabłek),
    sok z 1 cytryny,
    cynamon do smaku,
    dodatkowo;
    goździki 3 szt,( nie koniecznie),
    Krem śmietankowy;
    śmietana 30 % 500 ml,
    śmietan fix 2 op,
    cukier puder 2 łyżki,
    żelatyna rozpuszczona w gorącej wodzie 2 łyżeczki,
    Dodatkowo;
    galaretka cytrynowa 1 op,
    żelatyna 2 czubate łyżeczki,
    bułka tarta 3 łyżki,
    Polewa czekoladowa;
    kakao ciemne 4 łyżki,
    masło 120 g,
    mleko 4 - 5 łyżek ,
    cukier puder około 80 g,
Wystaw ocenę:

4.2 (5 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt

Biszkopt z jabłkiem , kremem śmietankowym i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt;
    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
    Dodajemy na przemian żółtka z cukrem. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i delikatnie połączyć z masą jajeczną.
    Ciasto przełożyć do formy 25/25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy 40 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 180 stopni.
    Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 2 placki.

    Oto link na mus jabłkowy;
    /przepis/jablka-na-szarlotke-i-nie-tylko

    Mus jabłkowy przekładamy do garnka podgrzewamy do zagotowania mieszając co jakiś czas aby mus się nie przypalił.
    Zdejmujemy z ognia , do gorącego musu dodajemy galaretkę , żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
    Na koniec do musu dodajemy bułkę tartą wymieszać i mus gotowy.

    Składanie ciasta;
    Biszkopt po upieczeniu kroimy na dwa placki, spód placka wkładamy z powrotem do formy , nakładamy przygotowany mus jabłkowy.
    Wkładamy do lodówki na 15 minut, po czym wyjmujemy, na mus nakładamy krem śmietankowy - rozsmarowujemy po całej powierzchni.
    Nakładamy drugi blat biszkoptu , dociskając go delikatnie do śmietany.
    Ponownie wkładamy na 15 minut do lodówki.
    W między czasie przygotowujemy polewę czekoladową.
    Po wyjęciu z lodówki górę ciasta polewamy przygotowaną polewą czekoladową , rozsmarowując ją po całej powierzchni ciasta.
    Odkładamy do całkowitego zastygnięcia polewy.
    Smacznego.

    Polewa;
    Do rondla wlać mleko , dodać cukier puder postawić na małym ogniu palnika i mieszać do rozpuszczenia cukru.
    Następnie dodać masło mieszać do rozpuszczenia i połączenia składników.
    Na koniec dodać kakao, mieszać nie dopuszczając do wrzenia.
    Zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszamy aż wszystko ładnie się połączy.

    Krem śmietankowy;
    Mocno schłodzoną śmietanę 30 % ubijamy na sztywno z cukrem pudrem , nie przerywając ubijania pod koniec dodajemy śmietan fixy.
    ( jeżeli z jakichkolwiek przyczyn stwierdzicie że śmietana wam się jest za mało sztywna możecie dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę, ale to tylko w razie potrzeby).

Porady

Rada; Biszkopty można nasączyć ponczem z wody, cukru pudru oraz soku z cytryny. Czas przygotowania łącznie około120 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować