Biszkopt z kremem budyniowym z mascarpone

4 (5 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moje dzisiejsze ciasto to puszysty biszkopt przełożony pysznym kremem budyniowy z serkiem mascarpone , słodycz przełamana lekko kwaskowymi powidłami śliwkowymi , a góra udekorowana polewą czekoladową i orzechami.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt jasny ;
    jajka 5 szt,
    mąka tortowa 3/4 szklanki,
    mąka ziemniaczana 1/4 szklanki,
    cukier 3/4 szklanki ( można mniej ),
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka z czubkiem,
    soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
    sól szczypta
    Krem budyniowy z mascarpone;
    budynie śmietankowe 2,
    mleko 600 ml,
    cukier 8 łyżek + cukier waniliowy 2 łyżeczki,
    serek macarpone 300 g,
    cukier puder 2 łyżki,
    prawdziwe masło bez domieszek 200 g,
    Poncz;
    woda gotowana 1/2 szkl,
    cukier puder 3 łyżki,
    sok z 1/2 cytryny,
    Dodatkowo;
    powidła śliwkowe ,
    orzechy włoskie,
    Polewa czekoladowa,
    masło 120 g,
    mleko 4 łyżki,
    cukier puder 1/2 szklanki,
    kakao 4 łyżki,
Wystaw ocenę:

4 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopt

Biszkopt z kremem budyniowym z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt;
    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
    Dodajemy na przemian żółtka z cukrem.
    Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i delikatnie połączyć z masą jajeczną.
    Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy około 40 - 50 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 180 stopni.
    Po upieczeniu biszkopt studzimy .
    Tortownica 26/26 cm.

    Biszkopt po upieczeniu przekroić na dwa placki,
    Każdy nasączyć ponczem z wody , soku z cytryny oraz cukru pudru.
    Po nasączeniu spód biszkoptu posmarować powidłami śliwkowymi , nałożyć połowę kremu budyniowego , nałożyć drugi placek , na placek rozsmarować pozostały krem.
    Na krem rozsmarować polewę czekoladową , całość udekorowac orzechami włoskimi.
    Włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny.

    Krem budyniowy z mascarpone;
    Do dużej szklanki wlać pół szklanki mleka, wsypać budynie i rozmieszać.
    Pozostałe mleko zagotować z cukrami , do gotującego mleka wlać rozmieszany proszek budyniowy i gotować do zgęstnienia.
    Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia, co jakiś czas przemieszać.
    Masło utrzeć z cukrem pudrem i porcjami dodawać do zimnego budyniu miksując do połączenia składników.
    Na koniec do masy wmieszać serek mascarpone.

    Polewa czekoladowa;
    Do rondla wlać mleko dodać cukier puder i podgrzewać aż cukier się rozpuści dodać masło i mieszać do rozpuszczenia masła i połączenia składników.
    Na koniec dodać kakao i mieszając podgrzewać do połączenia wszystkich składników nie dopuszczając do zagotowania.
    Gotowe - smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować