Biszkopt z kremem budyniowym z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt;
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Dodajemy na przemian żółtka z cukrem.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 40 - 50 min ( do suchego patyczka ) w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu biszkopt studzimy .
Tortownica 26/26 cm.
Biszkopt po upieczeniu przekroić na dwa placki,
Każdy nasączyć ponczem z wody , soku z cytryny oraz cukru pudru.
Po nasączeniu spód biszkoptu posmarować powidłami śliwkowymi , nałożyć połowę kremu budyniowego , nałożyć drugi placek , na placek rozsmarować pozostały krem.
Na krem rozsmarować polewę czekoladową , całość udekorowac orzechami włoskimi.
Włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Krem budyniowy z mascarpone;
Do dużej szklanki wlać pół szklanki mleka, wsypać budynie i rozmieszać.
Pozostałe mleko zagotować z cukrami , do gotującego mleka wlać rozmieszany proszek budyniowy i gotować do zgęstnienia.
Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia, co jakiś czas przemieszać.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i porcjami dodawać do zimnego budyniu miksując do połączenia składników.
Na koniec do masy wmieszać serek mascarpone.
Polewa czekoladowa;
Do rondla wlać mleko dodać cukier puder i podgrzewać aż cukier się rozpuści dodać masło i mieszać do rozpuszczenia masła i połączenia składników.
Na koniec dodać kakao i mieszając podgrzewać do połączenia wszystkich składników nie dopuszczając do zagotowania.
Gotowe - smacznego.
Komentarze