Ciasto warstwowe z kremem

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto warstwowe upiekłam na niedzielne popołudnie do popołudniowej kawy.
Ciasto z kremem budyniowo - kokosowym, pepitkami, masą kajmakową oraz wiśniami z nalewki.
Ciasto bardzo smaczne. Polecam.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt;
    jajka 5 ,
    mąka tortowa 3/4 szkl,
    budyń śmietankowy 1/4 szkl,
    cukier 1/2 szkl, ( można 3/4 szkl, jak toś woli mocniej słodkie),
    proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
    soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
    sól szczypta,

    Składniki na krem budyniowo - kokosowy;
    masło 200 g,
    budynie bez cukru 2 op po 40 g
    mleko 2 szkl, ( 600 ml ),
    cukier 3 łyżki,
    cukier puder 2 łyżki,
    wiórki kokosowe 3 - 4 duże łyżki,

    Poncz;
    woda ciepła 1/2 szkl,
    sok z 1/2 cytryny,
    cukier 3 łyżki,

    Polewa ;
    masło 100 g,
    cukier 80 g,
    mleko 5 łyżek,
    kakao 3 duże łyżki,

    Krem śmietankowy;
    kremówka 500 ml,
    śmietan fix 1 op,
    cukier puder 2 łyżki,
    żelatyna 2 łyżeczki ,
    gorąca woda 1/4 szkl,

    Dodatkowo ;
    wiśnie z nalewki (u mnie wiśnie w spirytusie ),
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto warstwowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt upieczony według tego przepisu ;
    oto link;
    /przepis/biszkopt-z-budyniem

    Biszkopt po upieczeniu przekroić na dwa placki jeden ułożyć z powrotem na spodzie z tortownicy, a drugi sobie schować na inne ciasto itp. Biszkopt nasączyć ponczem z letniej wody , cukru oraz soku z cytryny. Po nasączeniu nałożyć krem budyniowo -kokosowy.
    Na powierzchni kremu ułożyć ciastka pepitki, na ciastkach rozsmarować masę kajmakową (wcześniej lekko podgrzaną w gorącej wodzie), rozsmarować po całej powierzchni ciastek. Włożyć do lodówki.
    Po wyjęciu krem śmietankowy rozsmarować na powierzchni ciasta. Górę ciasta oblać polewą czekoladową i udekorować odsączonymi wiśniami z nalewki.

    Do rondla z grubym dnem wlej mleko (2 szkl.) dodaj 3 łyżki cukru i wymieszaj. Pozostałe mleko wymieszaj z budyniami (po 40 g 1 op). Mleko z cukrem doprowadź do zagotowania, następnie zmniejsz płomień gazu i wlej dobrze wymieszany budyń z mlekiem cały czas mieszając.
    Gotuj mieszając tak długo aż budyń się ponownie zagotuje i zgęstnieje. Ugotowany budyń odstaw do całkowitego przestudzenia okrywają folią spożywczą.
    Wiórki zalej wódką i odstaw na boku.
    Masło prawdziwe bez domieszek (pamiętaj, aby masło miało temperaturę pokojową) pokrój w kawałki i przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj 2 łyżki cukru pudru i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste. Następnie dodawaj stopniowo po łyżce całkowicie dobrze wystudzonego budyniu. Po każdej łyżce miksuj masę do całkowitego jej połączenia to znaczy, że następną łyżkę budyniu dodawaj po całkowitym połączeniu się masła z budyniem , na koniec do masy wmieszaj wiórki z wódką delikatnie wymieszaj i krem gotowy.
    Schłodzić w lodówce.


    Przygotować krem śmietankowy;
    Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywną masę z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietan fix, a następnie połączyć z rozpuszczoną w gorącej wodzie letnią żelatyną.

    Polewa:
    Masło podgrzewać razem z cukrem do całkowitego rozpuszczenia , co jakiś czas mieszając, następnie dodać mleko przemieszać.
    Zdjąć z ognia dodać kakao i ponownie wymieszać do całkowitego połączenia składników.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować