Biszkopt bez problemów

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to biszkopt, który nigdy mi nie usiadł a upiecze go każdy nawet nowicjusz. Idealny do tortów.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka, 10 dkg mąki tortowej, 10 dkg mąki ziemniaczanej, 16-20 dkg cukru (w zależności od upodobań), 3 łyżki wody, 1 łyżka octu, 1 łyżeczka (czubata) proszku do pieczenia, zapach waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Bezy

Biszkopt bez problemów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek, obie mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy wysmarować masłem, wysypać bułką tartą (boki tortownicy nie!).Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo trzy łyżki wody. Ubić białka na sztywną pianę dodając pod koniec ocet. Ubite białka wyłożyć na ubite żółtka, na to wsypać obie mąki z proszkiem i zapach. Delikatnie ale dokładnie wymieszać całość. Piec ok.40stu minut do suchego patyczka w temperaturze 180stC. Zaraz po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika, obkroić brzegi, otworzyć tortownicę i zostawić do ostygnięcia. Do przygotowania tortu najlepiej go piec dzień wcześniej w tortownicy 24 cm. W mniejszej będzie zdecydowanie wyższy. Krojąc na blaty każdy blat warto nasączyć dowolnie.
    SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować