Biszkopt bez problemów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek, obie mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy wysmarować masłem, wysypać bułką tartą (boki tortownicy nie!).Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo trzy łyżki wody. Ubić białka na sztywną pianę dodając pod koniec ocet. Ubite białka wyłożyć na ubite żółtka, na to wsypać obie mąki z proszkiem i zapach. Delikatnie ale dokładnie wymieszać całość. Piec ok.40stu minut do suchego patyczka w temperaturze 180stC. Zaraz po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika, obkroić brzegi, otworzyć tortownicę i zostawić do ostygnięcia. Do przygotowania tortu najlepiej go piec dzień wcześniej w tortownicy 24 cm. W mniejszej będzie zdecydowanie wyższy. Krojąc na blaty każdy blat warto nasączyć dowolnie.
SMACZNEGO!
Komentarze