lukier (gotowany!) do ciast

4.48 (174 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten lukier robi się bardzo szybko, ale potrzeba trochę wprawy. Nie da się go porównać do lukrów z cukru pudru i cytryny :)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pół szklanki cukru (zwyczajny, gruby cukier!), 1cm w szklance wrzątki, pół łyżeczki octu, dowolny aromat, parę kropel cytryny lub rozpuszczona szczypta kwasku cytrynowego w odrobinie wrzątku (też ok.1cm w szklance)
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Lukier (gotowany!) do ciast - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier wsypać do małego rondelka, wlać wrzątek (będzie się wydawało, że wody jest za mało!). Zagotować mieszając aż rozpuści się cukier. Wtedy dodać ocet i nadal mieszać. Co chwilę sprawdzać: gdy z łyżeczki ostatnie kropla puści nitkę, lukier jest ugotowany. Odstawić, dodać cytrynę lub odrobinę rozpuszczonego kwasku cytrynowego (ma być też gorący!), zapach i nadal mieszać. W trakcie mieszania lukier zacznie najpierw mętnieć, potem bieleć. Gdyby za szybko gęstniał, dodawać po odrobinie wrzątku. Biały wylać na przygotowane ciasto, rozprowadzić (jeśli to konieczne) szerokim pędzelkiem.
    SMACZNEGO!

Porady

Wydaje się trudne, ale robi się go 5 minut ! A polukrowane nim ciasto nabiera wilgoci i jest błyszczące i aromatyczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować