Biszkopciki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko (2 szklanki) zagotowujemy z cukrami. Resztę miksujemy z mąkami i żółtkami, a następnie wlewamy do gotującego się mleka, mieszając energicznie, aż powstanie gęsty, gładki krem. Jeśli zrobią się grudki, krem możemy zmiksować. Przykrywamy folią aluminiową, aby nie utworzył się kożuch, i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
2.Masło miksujemy na puszystą masę i wciąż miksując, dodajemy po łyżce kremu.
3.Biszkopty smarujemy z płaskiej strony marmoladą. Na połowę biszkoptów nakładamy grubą warstwę kremu i przykrywamy pozostałymi biszkoptami. Lekko dociskamy, tak aby ciastka się skleiły, i obtaczamy w czekoladowych wiórkach. Przechowujemy w lodówce.
Porady
Krem można też zrobić z mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
Komentarze