Bigos ze śliwkami

4.5 (155 ocen)

  • 3 godz. 40 min

Ulubiony bigos mojego męża

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 ,5 kg kiszonej kapusty
    0,5 kg kapusty słodkiej
    30 dkg boczku świeżego
    60 dkg łopatki wieprzowej
    Kilka grzybków suszonych
    10 dkg śliwek suszonych
    1 duża cebula
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 liście laurowe
    7 ziarenek ziela angielskiego
    1 łyżka majeranku
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i boczek oraz pokrojoną w dużą kostkę cebulę podsmażyć.
    Kapustę świeżą pokroić w paseczki i zagotować w niewielkiej ilości wody.
    Następnie dodać kapustę kiszoną i przesmażone wcześniej produkty oraz ziele i liście laurowe.
    Śliwki namoczyć i pokroić w kawałeczki, dodać do bigosu.
    Grzyby namoczyć , pokroić i dodać do bigosu.
    Całość gotować na wolnym ogniu około 2 godzin, co jakiś czas mieszając i dolewając w razie potrzeby gorącej wody.
    Na końcu dodać koncentrat pomidorowy, majeranek ,pieprz i sól do smaku.
    Całość wymieszać i dalej gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny, co jakiś czas mieszając.

Porady

Najlepszy jest na drugi dzień

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.53 (247 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Knedle ze śliwkami

4.41 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Karkówka  ze śliwkami

To może cię zainteresować