Bigos z papryką

4.5 (176 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Smaczny bigosik do obiadu lub na kolację.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
    1 pętko wędzonej kiełbasy
    1 czerwona papryka
    300 g pieczarek
    1 cebula
    2 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    przyprawa do bigosu
    sól
    pieprz
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    2-3 łyżki keczupu
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy dość drobno. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 15 minut. Pieczarki kroimy w plastry. Cebulę, paprykę, kiełbasę w kosteczkę. W osobnym garnku rozgrzewamy niewielka ilość oleju, wrzucamy cebule i kiełbasę, chwilkę podsmażamy i dodajemy resztę warzyw. Podgotowaną kapustę odlewamy (ma lepszy smak). Dodajemy ją do kiełbasy i warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy.
    Koncentrat pomidorowy,keczup i przyprawy rozrabiamy w 3 szklankach wody i zalewamy bigos. wszystko dusimy pod przykryciem około 1 godziny.

Porady

Gdy woda wyparuje podlewamy kapustę (żeby bigos się nie przypalił).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować