Bigos z czerwonej kapusty

4.47 (189 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bigos z czerwonej kapusty

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg mieszanego mięsa (łopatka, karkówka, szynka, schab, boczek-wieprzowe)
    200 g fileta z kaczki
    300 g gęsiny
    1 garść suszonych podgrzybków
    1 pęczek natki pietruszki
    500 ml bulionu mięsnego
    1/2 litra passaty pomidorowej
    4 łyżki ketchupu pikantnego
    3 liście laurowe
    4 sztuki ziela angielskiego
    200 g cukinii
    1/2 główki kapusty czerwonej
    1 szklanka kapusty kiszonej
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka kminku mielonego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bigos z czerwonej kapusty 1. Mięso przekładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą (około 3 litry), dodajemy ½ łyżeczki soli, ziele angielskie, liście laurowe, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. W międzyczasie usuwamy szumowiny. Mięso wyławiamy, studzimy, kroimy na kawałki, przekładamy do drugiego garnka, wlewamy bulion z gotowania (500 ml), passatę, ketchup, rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, ugotowane grzyby suszone i pokrojone w paski, posiekaną natkę i kapustę kiszoną. Gotujemy na średnim ogniu przez 60 min. Następnie dodajemy kapustę poszatkowaną kapustę czerwoną i pokrojoną w zapałkę cukinię. Wsypujemy kminek i dusimy pod przykryciem przez 40 min. Często mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować