Bigos z brukselki

4.51 (198 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Najlepszy bigos, lepszy, delikatniejszy niż ze zwykłej kapusty. Zrobiłam go z brukselki ale zapewniam że nie jest ani trochę gorzki. To warzywo warto jeść w okresie jesienno-zimowym ponieważ wspiera układ odpornościowy. Warto ją jeść cały rok ponieważ ma działanie antynowotworowe. Zapewniam że będzie Wam smakował :)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g brukselki
    200 g pieczarek
    1 duża cebula
    2 łyżki oleju
    100 g wędzonego boczku
    2 pomidory
    ok. 50 ml wody
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Bigos z brukselki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści, przekroić na połówki, pokroić w półplasterki. Wrzucić do wrzącej wody, gotować ok. 15 minut. Odcedzić.
    Pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę w kostkę, boczek w paski, wszystko razem usmażyć na oleju.
    Pomidory pokroić w drobną kostkę
    Wszystkie składniki dodać do brukselki, podlać wodą, dusić pod przykryciem ok. 5-7 minut. Gotowy bigos posypać posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować