BIGOS WOJSKIEGO

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

potrawa literacka, natchnieniem "Pan Tadeusz" i zarazem tradycja rodzinna

  • 5 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    2 kg kwaśnej kapusty
    1 kg mięsa ( biodrówka, karkówka )
    ½ kg. włoszczyzny ( marchew, pietruszka, seler )
    30 dkg suszonych śliwek
    20 dkg suszonych gruszek
    20 dkg suszonych jabłek
    30 dkg suszonych grzybów ( lub świeżych pieczarek )
    Słoik przecieru pomidorowego ( duży )
    3 łyżki śliwkowych powideł
    ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
    Przyprawy:
    Kminek – 2 łyżeczki
    Pieprz kolorowy , cały – dwie łyżeczki
    Jałowiec – kilka ziaren
    Ostra papryka w strączku (to mój „osobisty” dodatek, nie jest konieczna )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bigos wojskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Dobrą, kwaśną, kiszoną kapustę siekamy drobno , wkładamy do dużego garnka i gotujemy z dodatkiem łyżeczki ziaren kminku. Osobno gotujemy włoszczyznę, suszone owoce – gdy są miękkie, kroimy drobno i dodajemy do kapusty, tak samo ugotowane i pokrojone suszone grzyby ( gdy używamy pieczarek, smażymy je na maśle klarownym i wlewamy razem z masłem do ugotowanej kapusty ); całość gotujemy mieszając od czasu do czasu. Mięso kroimy jak na gulasz i pieczemy, gdy jest gotowe, razem z sosem wlewamy do kapusty z jarzynami i owocami. Dodajemy przyprawy, przecier pomidorowy, powidła śliwkowe i gotujemy aż powstanie pachnąca, jednolita brązowa masa. Na końcu dodajemy ½ szklanki czerwonego wina.

Porady

Nie dajemy soli, jest ona już w kiszonej kapuście ! Czas przygotowania właściwie powinien trwać 2 dni… bigos kilkudniowy, na przemian chłodzony i odgrzewany jest najlepszy !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować