Pieróg rosyjski z kapustą

4.5 (181 ocen)

  • 3 godz.

potrawa prosta i przez to oryginalna

  • 3 godz.

Składniki:

  • CIASTO
    ½ kg mąki
    50 gr drożdży
    3 jaja
    100 gr masła lub smalcu
    Łyżka cukru
    Łyżeczka soli
    FARSZ
    1 główka kapusty
    2 jaja gotowane na twardo
    1 duża cebula
    Sól, pieprz do smaku
    Zielony koperek ( może być suszony )
    Kilka suszonych lub świeżych grzybków
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieróg rosyjski z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ
    Kapustę drobno poszatkować i ugotować w słonej wodzie, wodę odlać, kapustę dobrze odcisnąć; jeszcze raz posiekać drobno, dodać jajka ugotowane na twardo i posiekane, drobno pokrojone i ugotowane lub przesmażone grzybki, cebulę zasmażoną z masłem lub smalecem, zielony posiekany koperek, wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku.
  • 2. CIASTO
    Z podanych składników wyrobić ścisłe ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia, gdy wyrośnie rozwałkować w kwadrat, nałożyć farsz z kapusty. Uformować kształt bochenka albo dużego pieroga, posmarować jajkiem i postawić w cieple na 5 minut. Piec w gorącym piecu 180 ̊ C przez 20-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować