CIASTO
½ kg mąki
50 gr drożdży
3 jaja
100 gr masła lub smalcu
Łyżka cukru
Łyżeczka soli
FARSZ
1 główka kapusty
2 jaja gotowane na twardo
1 duża cebula
Sól, pieprz do smaku
Zielony koperek ( może być suszony )
Kilka suszonych lub świeżych grzybków
Pieróg rosyjski z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.FARSZ
Kapustę drobno poszatkować i ugotować w słonej wodzie, wodę odlać, kapustę dobrze odcisnąć; jeszcze raz posiekać drobno, dodać jajka ugotowane na twardo i posiekane, drobno pokrojone i ugotowane lub przesmażone grzybki, cebulę zasmażoną z masłem lub smalecem, zielony posiekany koperek, wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku.
2.CIASTO
Z podanych składników wyrobić ścisłe ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia, gdy wyrośnie rozwałkować w kwadrat, nałożyć farsz z kapusty. Uformować kształt bochenka albo dużego pieroga, posmarować jajkiem i postawić w cieple na 5 minut. Piec w gorącym piecu 180 ̊ C przez 20-30 minut.
Komentarze