danie wymyślone na poczekaniu z tego co było pod ręką
15 min
Składniki:
Pomidory krojone firmy PODRAVKA ( bez konserwantów ) – 1 opakowanie ( lub ½ kg pomidorów bez skórki )
Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
Razowy makaron ( świderki firmy Lubella ) - 200 gram
Łyżka oliwy z oliwek
Przyprawy: kurkuma, oregano lub bazylia ( co kto woli ), papryczka chilli, kolorowy pieprz – do smaku jak kto lubi
Zielona pietruszka do posypania
Razowy makaron w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na gorącą oliwę wylewamy pomidory w zalewie ( lub pokrojone świeże ) dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy, podsmażamy aż zrobi się gęsty sos.
Makaron gotujemy 7 minut we wrzącej wodzie, odcedzamy na sitku i dodajemy do sosu, chwile razem dusimy. Gotowe danie posypujemy zielona pietruszką.
Porady
W wersji bardziej kalorycznej można potrawę posypać startym żółtym serem.
Komentarze