Bigos świąteczny

0 (0 ocen)

Odpowiedni na święta i inne okazje.

Składniki:

  • 1 i ½ kg kapusty kiszonej z przyprawami
    ¼ główki małej kapusty białej (około 40 dag)
    2 cebule
    80 dag mięsa wieprzowego bez kości
    40 dag wędzonego boczku
    15 dag suszonych śliwek
    5 dag suszonych grzybów
    2 łyżki smalcu
    parę listków laurowych
    parę ziaren pieprzu i ziela angielskiego
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Bigos świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną kroję i zalewam niewielką ilością wody. Gotuję na małym ogniu 20 minut. Dodaję pokrojoną kapustę białą, pokrojone grzyby i śliwki, liście laurowe, pieprz i ziele.
  • 2. Wymyte, osuszone mięso i obraną cebulę kroję w kostkę i smażę na smalcu. Przekładam do kapusty i gotuję na małym ogniu 40 minut, co jakiś czas mieszając. Boczek kroję w kostkę i dodaję do bigosu. Gotuję 30- 40 minut. Garnek odstawiam na parę godzin w chłodne miejsce, następnie bigos ponownie zagotowuję i przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Gotuję jeszcze z 15-20 minut do miękkości mięsa i kapusty. Odstawiam w chłodne miejsce na noc. Najlepszy jest na drugi dzień.

Porady

Do bigosu można dodać razem z boczkiem pokrojoną wędlinę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować