1 i ½ kg kapusty kiszonej z przyprawami
¼ główki małej kapusty białej (około 40 dag)
2 cebule
80 dag mięsa wieprzowego bez kości
40 dag wędzonego boczku
15 dag suszonych śliwek
5 dag suszonych grzybów
2 łyżki smalcu
parę listków laurowych
parę ziaren pieprzu i ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku
Bigos świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę kiszoną kroję i zalewam niewielką ilością wody. Gotuję na małym ogniu 20 minut. Dodaję pokrojoną kapustę białą, pokrojone grzyby i śliwki, liście laurowe, pieprz i ziele.
2.Wymyte, osuszone mięso i obraną cebulę kroję w kostkę i smażę na smalcu. Przekładam do kapusty i gotuję na małym ogniu 40 minut, co jakiś czas mieszając. Boczek kroję w kostkę i dodaję do bigosu. Gotuję 30- 40 minut. Garnek odstawiam na parę godzin w chłodne miejsce, następnie bigos ponownie zagotowuję i przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Gotuję jeszcze z 15-20 minut do miękkości mięsa i kapusty. Odstawiam w chłodne miejsce na noc. Najlepszy jest na drugi dzień.
Porady
Do bigosu można dodać razem z boczkiem pokrojoną wędlinę.
Komentarze